У Вінниці у четвер 10 жовтня стартує виставка "Фактор свободи" від інституту національної пам'яті. Експозиція, створена Українським інститутом національної пам’яті, буде доступна для вінничан з 12:00 на майдані Незалежності. Експозиція розповідатиме про трьох видатних українців, чиїми іменами називали цілий народ: Мазепу, Петлюру та Бандеру. Саме у 2019 році співпало три ювілеї – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери.

Співавтор виставки, Володимир В'ятрович, розповів:

"Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями. З вуст прихильників і ворогів ці імена звучали однаково пристрасно, перші вкладали в них захоплення і гордість, а другі – страх і ненависть. Вони досі так звучать. Свободолюбність, завзятість, незламність в українцях досі означують як мазепинське, петлюрівське, бандерівське. Ця виставка показує і людський, і символічний вимір цих людей. У цій виставці ідеться не тільки про Мазепу, Петлюру, Бандеру, як про звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про ціле середовище, яке було сформоване довкола них, їхніх послідовників, яких називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями".

Автори виставки спробували уявити, як могли виглядати профілі у соцмережах видатних історичних постатей, про що розповіла б гугл-мапа та кого б вони зафрендили.

За даними Знай.ua, у Вінниці відбудеться низка заходів присвячених Дню захисника та святу Покрови

Як передавав Знай.ua, Український інститут національної пам'яті проводив цікаву акцію популяризації історії країни.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Крім того, Знай.ua писав про таємниці ставки "Вервольф": який сюрприз залишив Гітлер.