У Вінницькій області знайшли антропоморфну кам'яну стелу. Археологи припускають, що вона була виготовлена ще у бронзову добу.

Стелу знайшли поблизу села Городківка. Як передає "Укрінформ", знахідка є унікальною оскільки відтворює обриси тіла та на ній можна розпізнати риси обличчя. Орієнтовний вік стели становить близько 5 тисяч років.

"Нещодавно біля курганної групи, що поблизу Городківки натрапили на велику кам'яну плиту. Уважніше розглянувши, помітили незвичайну форму каменю, верхня частина має обриси обличчя людини, вірніше, правої половини. Фото знахідки надіслали науковцям – фахівцям із археології. Відповідь підтвердила здогадку: це антропоморфна стела бронзової доби, вірніше, права, більша її частина. Такі стели встановлювали на вершинах курганів. Якщо це бронзова доба, то виготовили її в ІІІ – ІІ тисячолітті до нашої ери", – зазначає на сторінці у Facebook місцева мешканка Валентина Гижко.

Знахідку помітили трактористи, вони її виорали з підніжжя одного з курганів, затягли до лісосмуги й покинули. Краєзнавці ж зацікавилися знахідкою та почали вивчати стелу.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Схожі стели ми знаходили і раніше. Втім, це досить рідкісна для наших днів знахідка, тому що 90% курганів свого часу були розорані. Й ті стели, які там знаходилися, були розбиті й у своїй більшості не дійшли до нас у первозданному вигляді. Скажімо, на території Вінницької області мені відомо про чотири подібних знахідки, а городківська стела – п'ята", – коментує завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик.

Точний вік знахідки встановити складно, адже її знайшли не на місці залягання, але типологічно вона схожа на стели, що були характерні для епохи бронзи.

Краєзнавці стелу доправлять в музей, але ще не визначили до якого саме. Так що, скоро всі любителі історії можуть побачити на власні очі неймовірну стародавню знахідку.

Нагадаємо, знахідка бронзової епохи приголомшила українців: чекала під землею 5 тисяч років

Як повідомляв раніше Знай.ua, Ісус виглядав не так, як всі вважали: археологи знайшли портрет і зруйнували стереотип, фото

Також Знай.ua писав про те, що безцінна скарбниця цивілізації Майя 3000 років приховувала найважливіше: 27 старовинних обрядів, про які ніхто не здогадувався