Віднедавна в Україні оновився закон, який передбачає взяття жінок на військовий облік. Експерт розповіла про правила, і як відбувається ця процедура в умовах війни.

Всі нюанси пояснила адвокат Наталія Фещик.

21 березня цього року Міністерство юстиції України зареєструвало новий наказ, в якому був перелік нових спеціальностей, які передбачає становлення жінок на військовий облік. Тепер, замість 35 професій, там всього 14.

Військова, фото: вільне джерело
Військова, фото: вільне джерело

Перелік складається з наступних професій: Харчові технології, медицина, медсестринство та фармакологія, ветмедицина, облік та оподаткування, психологія, поліграфія, Соціальна робота та соцзабезпечення, та інше.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Зараз жінки за своєю ініціативою можуть піти у військкомат зі своїми документами. Якщо вона не встане на військовий облік самостійно, то буде передбачена адміністративна відповідальність, але говорити про це ще рано. Перехідний період закінчиться лише в середині жовтня цього року.

Військові, фото: ЗСУ
Військові, фото: ЗСУ

На підставі Указу президента України про мобілізацію всіх осіб, які перебувають на військовому обліку, повинні призивати — незалежно від статі, і так було завжди. У мирний же час це відбувається в добровільному порядку за контрактом.

Далі адвокат зазначила, які є підстави для відстрочки або звільнення від військової служби.

Військові, фото: скріншот з відео
Військові, фото: скріншот з відео

"Підставою для відстрочки буде наявність трьох неповнолітніх дітей-але не підставою для звільнення. Для того щоб були застосовані ці підстави, документи про це слід надавати заздалегідь, щоб до моменту мобілізації вони вже були в особовій справі людини" - розповідає Наталія Фещик.

Також, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть виїжджати за кордон в тих же випадках, що і чоловіки. Тут немає ніяких розмежувань осіб за статтю.

черга до військкомату, джерело: мій Харків
черга до військкомату, джерело: мій Харків

Нагадаємо, що прем'єр Польщі Матеуш Моравецький: 40 млн поляків готові боротися зі зброєю проти імперіалізму рф

Раніше повідомлялося, що жорстоко катували і стратили-нова знахідка злочинів рф в Бучанському районі, від якої холоне кров

Також, Путін стане овочем вже в серпні: нумеролог Владислав Грицай позначив дату початку кінця Росії.