У п'ятницю, 29 липня, в Україні відзначається День народження Сил спеціальних операцій ЗСУ. Саме ці війська допомагають сьогодні боротися із російською агресією на всіх фронтах.

Відомий український письменник та учасник АТО Мартін Брест вирішив поділитися кумедною історією створення логотипу, і як починалось усі вісім років тому.

ССО, фото: вільне джерело
ССО, фото: вільне джерело

Спочатку все було нормально, бо людей було дуже мало, і бійці спокійно пересувалися. Потім з'явилися стаціонарні блокпости з паролями і на день, і на ніч. Наприклад, треба було розуміти, що таке "буссоль".

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"Тому ССО, проїжджаючи клапана і зарулюючи на бойові позиції, стали представлятися "інженерами". Цілком незрозуміло, як здорові дядьки в тактикулі, обвішані зброєю шо флібустьєри, могли проканувати за інженерів (я бачив в армії інженерів, вони реально ох**ть як по-іншому виглядають), але факт залишається фактом.Це прокочувало, в принципі, поки якийсь допитливий мобілізований не поцікавився "а якщо ви інженера - то де ваші плоскогубці, хрестова викрутка і бухта полівки?" шо так, х**ня виходить, плоскогубців немає" - сказано в повідомленні під постом.

Після цього ССО почали представлятися журналістами, але тривало це недовго, оскільки у військах інженерів сприймали більше.

ССО, фото: Facebook
ССО, фото: Facebook

Термін "військові радники" також не прижився, тому що ставили дуже багато запитань на кшталт "коли закінчиться війна", і "чи є життя після дембелю".

"Довелося повернутися до "інженерів", возити з собою плоскогубці, викрутку хрестову, бухту полівки і про всяк випадок - бусоль. Хер його знає, навіщо інженерам бусоль, але без неї спецура ще менше схожа на інженерні війська, ніж без плоскогубців. Так би і мучилися нещасні наші специ, якби якомусь талановитому командиру не спала на думку ідея: взагалі не представлятися.А щоб проїхати блок - просто піднімати руку на знак вітання.І все відразу пішло на лад, скрізь усіх пропускали, зустрічали з радістю, наливали каву, проводжали взагалі посміхаючись на весь рот" - продовжив чоловік.

ССО, фото: Facebook
ССО, фото: Facebook

Саме тому, якщо запитати чомусь на беретному знаку ССО у вовкулаки такий золотий пояс, то бійці відповідають, що він там носить плоскогубці, хрестову викрутку та бухту полівки. І, можливо, бусоль.

Нагадаємо, що ЗСУ легше проганятиме росіян з української землі – "вишуканий" подарунок від литовців

Раніше повідомлялося, що Олексій Арестович пояснив, як відбуватиметься контрнаступ ЗСУ у Херсоні: у окупантів є лише три варіанти, щоб вижити

Також військовий експерт прокоментував нові удари окупантів з Білорусі та дефіцит тактичних ракет.