Кожного дня ми чуємо про чоловіків, які боронять нас та нашу країну на передовій. Ми їм дякуємо, ми за них молимось. Але як щодо жінок?

Дівчат на фронті немало, саме тому потрібно пам'ятати і про них. Парамедик підрозділу на східному напрямку з позивним Ластівка дала відверте інтервю просто з окоп в проєкті "Сміливі" і наші читачі з перших вуст зможуть дізнатись про положення жінки в українській армії.

Парамедик Ластівка в проєкті "Сміливі"
Парамедик Ластівка в проєкті "Сміливі"

"Я була у Київській та Донецькій області. У Донецькій йде зовсім інша війна. Там бій у місті, тут бої в окопі. Тут я побачила, як працює артилерія, мінометна батарея та інші неприємні речі, які намагаються витравити піхоту з позицій. І навіть дрони, які я тепер дуже не люблю, теж літали над нами. Навіть дещо скидали на нас",- ділиться Ластівка.

Дівчина визнає, що волонтери за останні дні намагаються впихнути всього і побільше. Але військові мають бути мобільними. Адже у будь-який момент вони можуть зірватись та переміститись на іншу точку. Запас зробити неможливо.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

ЗСУ. Фото: скрін youtube
ЗСУ. Фото: скрін youtube

Звичайно, війна не обходиться без жертв, тож і Ластівка втратила свого друг на фронті.

"У той момент я була десь у 200 метрах від того, що відбувалось. Ми були на першій лінії фронту. Ми ближче, вони далі. Але люди, які там стояли, вони спалили себе, якщо казати прямо... У нас як тільки був відбій, ніякого світла у посадках не було. Темно так само, якщо очі заплющити. Ніяких сигарет, або якщо куриш, скрутився, щоб не було видно. Тому що сигаретний дим видно у тепловізор і дуже-дуже добре. Підрозділ, який там знаходився, дав про себе знати. Тому танк по ним прицільно працював. Тоді по рації сказали, що викликали евакуаційну бригаду. Було багато поранених, медик того взводу вже був мертвим. Поїхав мій друг, його звати Ігор Кравченко. Він був хорошим ветеринарним хірургом. І буквально за 2 хвилини я чую, що хтось з бригади каже, що у них є поранені. Це було миттєво. Постріл і осколком вбило. "

[img desc=""]1009434[/img

Ластівка з чоловіком служить в одному підрозділі. Вони майже завжди поруч, вечорами коли є час вони спілкуються, п’ють чай разом, обіймаються.

"І ми в принципі окоп копаємо один на двох. Було дико незручно, ми викопали неширокий і в екіпіровці ми не змогли лягти. А якщо на бік лігти, то в принципі нормально. Ми з ним доволі відверто одне з одним говоримо. Я знаю, що і він вважає, що я йому в моральному плані допомагаю. Бо це можна реально з розуму зійти... Морально - це важко. А коли ви лежите у цьому окопі вдвох, про щось спілкуєтесь - це відволікає."

ЗСУ розбиває позиції окупантів. Фото: скриншот Telegram
ЗСУ розбиває позиції окупантів. Фото: скриншот Telegram

Ластівка у підрозділі одна дівчина, але це не відчувається. Військові жартують зі нею, як з усіма. Вони розуміють фізіологічні потреби, що 40 кілограмовий ящик з припасами вона не зможе понести. Хлопці з ЗСУ і готують. Дівчина зізнається, що два рази за всю війну готувала.

"У мене 42-ого розміру кітель та штани. Спочатку мені дали взагалі 46 розміру. Штани я собі перешила. Шкарпетки усім однакові видають, ще видають труси чоловічі - я теж взяла, нехай будуть. Усім видають однакове, каски, бронежилети. Тільки нам взуття не видавали. Але чоловічих розмірів набагато більше звичайно. З цим є проблеми",- підтверджує українка.

Нагадаємо, що окупанти рознесли ПриватБанк та Нову Пошту в Херсоні, українка показала "русский мир".

Раніше ми повідомляли, що партизани на Луганщині підстрелили "народного мера з заступницею" і канули у воду.