Ділана Хілі було схоплено російськими військами в Україні під час місії з надання допомоги, і згодом він провів наступні два місяці в полоні, зазнаючи жахливих тортур.

Цю новину розмістили на порталі «DailyStar»

Ділана Хілі разом з іншим британцем Полом Юрі було схоплено під в Україні.

Хілі розповів, як парі наказали вийти зі своїх машин і змусили стати навколішки на узбіччі дороги з пістолетом, спрямованим їм у голови.

"Все, що йому потрібно було зробити, це натиснути на спусковий гачок, і ми зникли - ми мовчали", - згадував він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Він запитав нас, чи є у нас якісь останні слова, і ми сказали, що ні. Потім він вистрілив у багнюку серед нас двох".

Пара пережила початкові випробування, але 45-річний Пол був убитий, перебуваючи в ув'язненні у своїй камері, причому джерела в Кремлі стверджують, що це сталося через "стреси та медичні причини".

Ділана, колишнього шеф-кухаря, разом із Полом було доставлено до закладу в Маріуполі і він зазнав багатоденних тортур з боку сумно відомого ФСБ.

Ділан Хілі (Зображення: Адам Джеррард)
Ділан Хілі (Зображення: Адам Джеррард)

Він сказав: "Вони кричали на тебе, якщо ти спав — мене били водою. Мене поклали на стіл, засунули мені в рот ганчірку і лили воду, доки я не захлинувся. Вони хотіли знати, як ми опинилися в тилу і чому, і чи ми не були британськими шпигунами. Побиття були регулярні, щодня, палицями старого зразка. Росіяни люблять електрошокер, вони мали довгі штирі, які вони встромляли в шкіру".

Потім їх доставили до Донецька і помістили в камеру, яка, за словами Ділана, була розміром з матрац.

Але як не дивно, вони були змушені слухати надзвичайно гучну важку музику німецького гурту Rammstein та американських метал-груп Slipknot та AC/DC.

Гучність була такою гучною, що "зламала динаміки".

Музика для тортур включала ті ж 63 пісні у циклі тривалістю лише чотири години, що допомогло Ділану стежити за часом.

Він був там, перш ніж його перевели до іншої в'язниці в Макіївці — там дозволили чистити зуби та дивитися футбол.

8 липня Ділану було пред'явлено звинувачення у "найманській діяльності", йому дали 14 років ув'язнення і сказали, що йому загрожує смертна кара.

Однак його відвели до кімнати озброєної охорони та наказали підписати зізнання, щоб "мінімізувати ризик для себе".

Ділан Хілі та його дівчина (Зображення: Адам Джеррард)
Ділан Хілі та його дівчина (Зображення: Адам Джеррард)

Але це не зупинило побої.

На зворотному шляху до в'язниці другого британця Пола витягли з поліцейського фургона, і це був останній раз, коли Ділан бачив його живим.

"Вони зробили щось таке, що змусило його кричати 10-20 секунд. Я не думаю, що колись знову почую, як хтось так кричить – це був останній раз, коли я бачив Пола живим", – згадував він.

15 серпня Ділан та ще четверо постали перед судом.

Він змінив свою заяву про визнання себе невинним, що не допомогло справі.

Потім на нього "наділи наручники, пакети та кляп" і кинули в інший фургон з багатьма іншими людьми всередині, включаючи британців Джона Хардінга, Шона Піннера, Ейдена Есліна та Ендрю Хілла.

Він сказав: "Я думав, що ми опинимося десь у канаві або братській могилі".

Проте наступної миті він разом із чотирма іншими британцями був виведений з фургона на злітно-посадкову смугу, де представники Саудівської Аравії сказали їм, що вони будуть у безпеці.

Як раніше повідомляв портал "Знай", Арестович пообіцяв українцям не повторити чергову "Бучу".

Нагадаємо, Олег Жданов зробив прогноз про закінчення війни.