Стало відомо, як у Європі лідери реагували на можливий напад Росії на Україну до 24 лютого. Мало хто думав, що це матиме такі наслідки, а віри в Україну взагалі не було.

Про це у своєму новому інтерв'ю для порталу CNN Portugal заявив колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Насамперед поговорили про Францію, а також її президента Еммануеля Макрона. Через свою віру путін він цілком заперечував ймовірність нападу Росії. А ось уряд Німеччини виступав за швидку поразку України, і вони не були готові до такого тривалого протистояння.

Борис Джонсон, фото: скріншот із відео
Борис Джонсон, фото: скріншот із відео

Така неоднозначна позиція двох перелічених країн відразу була очевидна, і вони це показували в перші місяці війни.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Однак згодом європейські держави вирішили об'єднатися навколо України, і навіть через 9 місяців протистояння продовжують надавати непохитну підтримку.

"Ця подія була величезним шоком... Ми бачили, як стягуються батальйонні тактичні групи Росії, але різні країни мали дуже різні погляди на це. На певному етапі німецька позиція полягала в тому, що коли таке станеться, це буде катастрофа, але було краще, якби все це швидко закінчилося", – розповів Борис Джонсон.

Шольц, Макрон, Зеленський, Драгі і Йоханніс, фото: ОП
Шольц, Макрон, Зеленський, Драгі і Йоханніс, фото: ОП

Німеччина при цьому постійно говорила про всілякі економічні обґрунтування, а у Франції так само заперечували до останнього.

Найбільше здивувала та розчарувала британського політика реакція Італії. Тодішній прем'єр-міністр Маріо Драгі "на початковому етапі просто сказав, що вони не зможуть підтримати позицію, яку ми займали», адже сильно залежали від енергоресурсів звідти.

24 лютого все змінило, і світ остаточно зрозумів, що з Путіним у жодному разі не можна вести переговори. А кожен новий удар по Україні це підтверджує.

"Після всіх моїх тривог... Я віддаю належне тому, як діяв Євросоюз. Вони були єдині. Санкції виявилися жорсткими", – зауважив Джонсон.

Борис Джонсон, фото: скріншот із відео
Борис Джонсон, фото: скріншот із відео

Нагадаємо, що в МЗС України закликали ліквідувати російську пропаганду в ЄС: на 9-й місяць війни все ще говорять про геноцид українців

Раніше повідомлялося, що саміт G20 здивував своєю антипутінською коаліцією, навіть Китай тепер загрожує Кремлю .

Також українцям пообіцяли жодних "зимових пауз", адже в Криму можна відпочивати у будь-яку пору року.