17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента рф владимира путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львова-Бєлова. Їх звинувачують у депортації українських дітей.

Варто зазначити, що росія не визнає Міжнародного кримінального суду і не ратифікувала його основний документ, Римський статут. А ось Південна Африка ратифікувала і саме туди наприкінці літа має прибути володимир путін на саміт держав БРІКС. Тож чи заарештує російського диктатора африканська країна?

Володимир путін у Маріуполі, кадр з відео
Володимир путін у Маріуполі, кадр з відео

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан під час участі у засіданні комітету із закордонних справ Палати громад Канади висловив думку, що це неодмінно станеться. Про це повідомляє Укрінформ.

"Вони дуже добре знають про свої зобов'язання, тому я впевнений, що вони вчинять правильно", - відповів Хан на питання про те, чи буде путін заарештований за ордером МКС у ПАР.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Він зазначив, що публічно не порушував це питання, зазначивши, що держава, яка успішно подолала расистську систему апартеїду, має право на прийняття власних рішень.

"Нещодавно звучали заяви, пов'язані з визнанням Південною Африкою своїх зобов'язань, згідно з Римським статутом. Ці заяви доступні в публічній площині і в них підтверджується їхня поінформованість про ці відповідальності. Не думаю, що їм потрібна моя опіка", - наголосив Хан .

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Як підписант Римського статуту, ПАР зобов'язана заарештувати російського президента згідно з відповідним ордером, виданим МКС. Влада підтвердила, що країна залишиться підписантом Римського статуту і "продовжить кампанію за рівне та послідовне застосування міжнародного права". Однак, не можна не помітити, що у минулому ПАР порушила свою згоду зі статутом, коли не заарештувала експрезидента Судану Омара аль-Башира, звинуваченого у геноциді та злочинах проти людства.

Нагадаємо, що українець отримав неприємний штраф за ігнор повістки, яку не вручали: адвокат пояснив, що робити.

Раніше ми повідомляли, що переможець "Битви екстрасенсів" розповів про дату розпаду росії - терпіти залишилося недовго: "Правда хвилею впаде".