В Україні триває повномасштабне вторгнення росії та діє загальна мобілізація. Так мобілізації підлягають усі військовозобов'язані призивного віку від 18 до 60 років.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Однак за певних обставин військовозобов'язані мають право звільнитися з військової служби під час війни.

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ЮніМайндс" Марина Гаврилюк розповіла в коментарі Новини.LIVE, які категорії осіб можуть бути звільнені з армії під час війни.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"В умовах воєнного стану військовослужбовці можуть звільнитися за станом здоров’я – якщо є постанова ВЛК про непридатність до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку. Також вони можуть бути звільнені за віком або якщо набрав законної сили обвинувальний вирок суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі або позбавлення військового звання", — зазначила Гаврилюк.

Юрист звертає увагу також на те, що під час воєнного стану військовослужбовець має право звільнитися за сімейними обставинами.

Кредити на зниклих безвісти воїнів ЗСУ, фото: Facebook
Кредити на зниклих безвісти воїнів ЗСУ, фото: Facebook

Закон України "Про військовий обов’язок та військову службу" містить повний перелік таких обставин:

  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

Як повідомляв "Знай.ua" нова "фішка" військкомів може розорити українців і навіть засадити до в'язниці: про що важливо знати.

Також "Знай.ua" інформував, чи можуть в Україні мобілізувати студентів у разі загострення на фронті: відповідь від депутата.