Авторитарні тенденції президента Анджея Дуди ускладнили відносини Польщі з Західною Європою, але польські праві все ще близькі з США і вважають Росію реальною загрозою. У вересні Держдеп США виділив 6,5 млрд доларів на постачання в Польщу 32 винищувачів-невидимок F-35, пише The National Interest.

Польський план технічної модернізації передбачає витрати в сумі 43,2 млрд євро на період з 2017 до 2026 року. До моменту його закінчення 39 відсотків від суми направлять на закупівлю нових систем озброєнь.

"Польські збройні сили добре виглядають тільки на папері, але насправді, вони на багато років відстали. Буде дуже важко повернути їх у належний стан з тими обмеженими ресурсами, якими володіє Польща. Хоча витрати на оборону становлять 2% ВВП, треба брати до уваги розмір цього ВВП у зіставленні з іншими західними країнами", - зазначив військовий аналітик Кшиштоф Куска.

Польща з величезними зусиллями модернізує свою техніку, серед якої є радянські винищувачі-бомбардувальники Су-22 і танки Т-72, західні винищувачі F-16C/D "Фалькон" і танки "Леопард 2", а також середні вітчизняні вертольоти W-3 "Сокіл" і танки PT-91.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того, на північно-східному кордоні є Сувалкський коридор на 60 км, який є єдиним сухопутним коридором НАТО в країни Прибалтики.

Польські F-35 зможуть справлятися з російськими системами заборони доступу. Але за умови, якщо вони не будуть знищені ракетами на землі. Тому Польща планує витратити 4,7 млрд доларів на купівлю двох батарей ракетних комплексів Patriot PAC-3 складі чотирьох РЛС, 16 пускових установок і 218 ракет "Вісла".

Також Варшава придбала 20 реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS за 414 млн доларів. Як стверджує Куска, "це змінить хід гри, коли армія отримає чудові боєприпаси".

Наголошується, що польська армія виділила близько 770 млн доларів на програму кібервійни з Росією.

Очевидно, що Польща потужно вклалася в дорогу зброю, але цього може виявитися недостатньо для того, щоб компенсувати недоліки організаційно-штатної структури.

Нагадаємо, що армія Австралії переходить на електро-танки.

Як повідомляв портал Знай.uа, до Львова стягують військових і тисячі одиниць техніки.

Також портал Знай.uа писав, що Волкер поставив ультиматум Кремлю з приводу виборів на Донбасі.