Стало відомо про те, що запорізькі археологи підняли з дна Дніпра унікальний лафет часів гетьмана Мазепи.

Таким чином, повідомляється, що за словами археологів, швидше за все, ця частина козацької гармати, завдяки якій місцеві жителі в той час стріляли по ворогах.

До слова, все це могло відбуватися під час турецької кампанії.

Артилерійське озброєння збереглося практично в первозданному вигляді, тому, місце знахідки буде розглянуто найближчим часом більш детально.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вага дубової конструкції 1,2 тонн. І витягнути її-завдання не з простих. Таких у світі одиниці, і відлили її ще в 18 столітті, під час управління Гетьмана Мазепи.

Реставрація пройде в Запоріжжі. Навесні археологи продовжать розкопки, і у них в планах знайти не тільки гармати, але і корабель, який найімовірніше там потонув.

Раніше портал Знай.ІА писав про те, що у Чорнобилі грибники назбирали десятки кілограмів радіоактивних "смаколиків": "перевищують норму в 10 разів" У Чорнобильській зоні відчуження затримали трьох грибників, які збиралися вивезти за периметр близько 60 кілограмів грибів.

Також портал Знай.ІА писав, що прикарпатець знайшов "пальці мерця" в горах, кадри не для людей зі слабкими нервами. Прикарпатець виявив дуже рідкісний гриб.

Також портал Знай.ІА писав, що у Львові зник відомий вчений і колишній футболіст, який має проблеми з пам'яттю: "не згадає навіть свого імені" Відомо, що чоловік має проблеми з пам'яттю, тому може забувати де живе і як його звуть.