Американським вченим вперше вдалося вiдтворити стравохід в лабораторних умовах.

Успішний експеримент відбувся в Медичному центрі дитячої лікарні Цинциннаті (США), повідомляє Daily Mail.

Дослідники проводили досліди на ембріонах мишей, спостерігаючи за тим, які гени були задіяні в процесі розвитку стравоходу. З'ясувалося, що головну роль тут відіграє ген Sox2, який перетворює стовбурові клітини організму в інші клітини.

Всього за 2 місяці дослідники трансформували камбіальні клітини у невеликі аналоги стравоходу розміром від 300 до 800 мікрометрів. Сранив отримані тканини з тканинами пацієнтів,у яких були взяті стовбурові клітини для експерименту, вчені виявили повну ідентичність.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Стравохід є важливою частиною травного каналу, що з'єднує горло з шлунком. Це означає, що будь-яка проблема в ньому відіб'ється на всьому процесі живлення.

Нове досягнення дозволить вивчити найпоширеніші хвороби та онкологічні захворювання стравоходу без втручання в тіло пацієнтів або перш, ніж хвороби проявлять себе.

Раніше дослідникам вдалося "виростити" кишечник, шлунок, товсту кишку і печінку. Залишилося відтворити рот, анус, підшлункову залозу та жовчний міхур. В кінцевому підсумку вчені сподіваються відтворити всі органи травної системи людини.

Дослідники також вважають, що їх відкриття допоможе пролити світло на інші поширені проблеми стравоходу, включаючи синдром Барретта.

"Хвороби стравоходу і трахеї широко поширені, а органоидные моделі людського стравоходу можуть надати нам велику послугу", заявив доктор Джим Уеллс, провідний автор дослідження.

Нагадаємо, сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Як повідомляв портал "Знай.uа" надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.

Також Знай.uа" писав, що "зомби-клетки" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.