Нормований сон знижує ризик виникнення діабету 2-го типу, серцевих захворювань і ожиріння.

До такого висновку прийшла асистентка професора психіатрії і поведінкових наук Джессіка Лунсфорд-Ейвері з командою дослідників з Медичного центру Університету Дьюка в Дареме (США), повідомляє Medical News Today.

Вчені досліджували моделі сну майже 2000 людей у віці від 54 до 93 років, які раніше не страждали від безсоння або інших подібних розладів.

Всі добровольці впродовж тижня носили пристрiй для відстеження сну, який реєструвал найменші зміни в їхніх звичках. Крім цього, їм веліли завести щоденник сну.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Вчені проаналізували взаємозв'язок між моделями сну і показниками кардиометаболического ризику, а потім розрахували 10-річний прогноз на розвиток серцево-судинних захворювань, ожиріння, гіпертонії і діабету 2-го типу.

Аналіз показав, що у добровольцов з ненормованим сном спостерігався високий індекс маси тіла (ІМТ), більш високий рівень цукру в крові, підвищений кров'яний тиск і рівня гемоглобіну A1C. Всі ці показники дозволяють припускати, що в найближчі 10 років у випробовуваних підвищується ймовірність інсульту або серцевого нападу.

"Наше дослідження не стверджує, що порушення сну небезпечно для здоров'я або те, що хвороби впливають на сон. Вони можуть бути взаємопов'язаними", — заявляє доктор Лунсфорд-Ейвері

У будь-якому випадку, нові результати допомагають на ранніх етапах виявити ризик виникнення серйозних кардиометаболических захворювань.

Слід зазначити, ще одне проведене дослідження показало, що різниця в часі сну і неспання між буденними і вихідними днями може призвести до розвитку серцевих захворювань.

Нагадаємо, сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника