Ми є те, що ми їмо. Адже вже давно доведено, що їжа набагато сильніше впливає на здоров'я, ніж ДНК і більшість шкідливих речовин. А правильним харчуванням можна істотно знизити ймовірність розвитку багатьох хвороб.

Саме цим пояснюється прагнення все більшої кількості людей до збалансованого харчування. І перехід на рослинну їжу також стає все більш актуальним.

За останніми офіційними даними, 3 млн українців свідомо зменшують кількість м’яса у своєму раціоні, а 2 млн вже стали вегетаріанцями. Частина з них – вегани. Веганство – це система харчування, яка базується виключно на продуктах рослинного походження.

При цьому Україна займає одинадцяте місце серед європейських країн за рівнем зацікавленості веганством.

Постачальник споживчих послуг, Ceuta Group, вивчав, в яких європейських країнах найбільше зацікавлені у веганстві та наскільки обізнаність та зацікавленість людей у рослинному харчуванні зросла за останні 5 років. Про це пише повідомляє Vegonomist.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Так, у Нідерландах зацікавленість у веганстві зросла на рекордну кількість – 645% з 2014 року. 17% жителів цієї країни ідентифікують себе як вегетаріанці або вегани, а 25% людей зменшують кількість м’яса у їхньому раціоні.

Греція займає друге місце з ростом зацікавленості у рослинному харчуванні у 590%, на третьому місці Португалія – 552%, а на четвертому – Великобританія, 469%.

Україна займає одинадцяте місце серед європейських країн за рівнем зацікавленості. Майже 2 мільйони українців усвідомлено відмовилися від споживання м’яса та дотримуються вегетаріанської дієти. Такі дані були отримані в ході соціологічного дослідження 2017 році. “Відкриті клітки Україна” та Київський міжнародний інститут соціології провели повторне соціологічне дослідження за результатами якого можна спостерігати, що за останні два роки кількість вегетаріанців зросла на 1,9%, серед них веганів 1,1%.
Лише 8% населення не згодні з думкою про те, що харчування, основою якого є продукти рослинного походження, позитивно впливає на стан здоров’я людини.

Майже 40% (38.8%) вважають, що потрібно збільшувати кількість страв рослинного походження в закладах харчування.

Залежно від регіону, вегетаріанство більш популярно в західних і центральних областях України. Більше 3 мільйонів населення свідомо зменшують кількість м’яса в своєму раціоні. Про це свідчать дані кампанії популяризації рослинного харчування “Здорово Їмо”.

Помітною також є тенденція до популяризації рослинних замінників молока та йогуртів, ковбас та сосисок або “м’яса”, які стають все доступнішими на вітчизняному ринку.

З іншого боку, Італія – європейська країна, у якій у порівнянні з 2014 роком рівень зацікавленості впав на 20%. 10% італійців – вегетаріанці.
Людей, що стали вегетаріанцями або веганами через екологічний аспект збільшилося на 159% у порівнянні з 2014 роком. Друга за популярністю мотивація – здоров’я, має зріст на 61%. Причина переходу на рослинну дієту задля добробуту тварин становить лише 30%.