Для більшості європейців такі гігієнічні звички, як ранковий душ, користування туалетним папером і сідіння на унітазі є чимось цілком природним. Але в більшості інших країн світу ці звички виглядають щонайменше дивно і вважаються менш гігієнічними.

Так, наприклад, користування туалетним папером замість води після відвідування туалету дивує жителів багатьох країн. І хоча біде вигадали в Європі, а саме французи, водою після відвідування туалету користуються, насамперед мусульмани.

Вода очищає м'якше і ретельніше, ніж папір. Це зрозуміло, і ніхто не сперечатиметься, що вода ніжніша за найм'якіший п'ятишаровий папір.

Так, більшість мусульман надають перевагу воді, оскільки саме це рекомендує Коран.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

У 2015 році Турецьке управління у справах релігій видало навіть спеціальну фетву, яка дозволяє мусульманам користуватися туалетним папером у випадку, якщо немає води.

Та очищення водою - це тенденція не лише ісламської культури. Так, відомі японські туалети, які приголомшують технологічною винахідливістю, також пропонують як сухий, так і вологий варіанти очищення.

Так само й в індусів. "Щоразу, коли я буваю в гостях в індійського друга в США, я завжди бачу поруч з унітазом пластикову пляшку або кухоль з водою", - розповідає Аста Гарг, спеціаліст з обробки даних із Мумбаї, яка працює в Сан-Франциско.

Туалетний папір винайшли у Китаї, тому не дивно, що сьогодні там користуються саме ним. Але в XX столітті саме американські виробники та реклама агресивно просували туалетний папіп, насамперед його певні види.

Британці, наприулад, ще в 1970-тих використовували переважно жорсткий туалетний папір, оскільки не довіряли американським виробникам.

Сидячи чи навпочіпки

Інша туалетна дилема стосується видів унітазів - підлоговий чи з сидінням.

Обидва типи використовували в Китаї з часів династії Хань (206 р. до н.е. - 220 р. н.е.). Регіональні відмінності існують й сьогодні, але в публічних закладах переважають підлогові унітази.

Сьогодні дві третини світу користується туалетом, присівши навпочіпки. Така поза є анатомічно природнішою, прискорює рухи кишківника, зменшуючи потуги. Не кажучи вже про численні переваги присідання в цілому, які тренують силу та гнучкість.

Але попри нелогічність і незручність порцелянового трону на Заході так само вперто надають перевагу "сидячій" конструкції.

При цьому багатьом жінкам відома ситуація, коли вони присідають або видираються на унітаз у громадських туалетах, щоби не сідати на стільчак, переживаючи за гігієну.

Сидіння на унітазі подовжує час перебування в туалеті. Саме тому в американців туалет із сидячим унітазом перетворився на форму дозвілля. І сьогожні випускають спеціальну літературу для читання в туалеті, як-от короткі оповідання або збірки анекдотів.

А от, наприклад, у Китаї кожна дитина знає: хочеш заробити собі геморой, читай у туалеті...

Ранковий душ
Те, що ви купаєтесь щодня вранці чи ввечері - мало пов'язано з гігієною, а скоріше з культурними традиціями та маркетингом.

Способи омивання тіла помітно відрізняються в культурному плані. Так, західна традиція приймати душ вранці або взагалі купатися щодня здивує представників багатьох інших культур. Про це, зокрема, зазначила соціолог з Університету Ланкастера Елізабет Шоув, яка досліджує споживання води та енергії в різних суспільствах.

Однією з ключових причин цього був світовий рекламний бум мийних засобів у післявоєнні часи. Навіть мильні опери отримали свою назву через кількість реклами американських виробників мила на радіо, а потім телебаченні.

Щоденне приймання душу - це відносно нещодавня звичка, поширена на Заході. Як зазначає Шоув, у Великій Британії лише два покоління тому було заведено купатися раз на тиждень.

Та якщо відкинути звичку, щоденне купання далеко не завжди є корисним. Так, доведено, що частий гарячий душ висушує шкіру та волосся.

Неоднозначними є й аргументи на користь ранкового або вечірнього купання. Одні зазначають, що ранковий душ допомагає збадьоритись, інші стверджують, що купання ввечері розслабляє та сприяє кращому сну.

Незважаючи на те, що традиції гігієни здаються результатом здорового глузду, насправді ними великою мірою керують соціальні звички. А, як свідчить історія, гігієнічні звички швидко змінюються - разом з культурними традиціями та технологічними розробками.

Нагадаємо, останнім часом у світі набирає популярності дивний метод звуження і підтяжки піхви - жінки натирають вагіну зубною пастою.

Як повідомляв портал Знай.ua, на зміну одноразовим тампоном і прокладкам прийшла менструальна чаша.

Також Знай.ua писав, людям з сидячим способом життя та роботою потрібно вставати кожні 30 хвилин, щоб пройтись хоча б пару секунд.