Вчені з Університетського коледжу Лондона з'ясували, що одноразова доза кетаміну може допомогти у боротьбі з алкогольною залежністю. Для цього потрібно ввести в організм людини дозу наркотичної речовини у формі ін'єкції.

Автори дослідження вивчили вплив наркотиків на людський організм, а також досліджували, який вплив надає кетамін.

Вчені припустили, що ця речовина може змінювати роботу системи винагороди в мозку. За словами дослідників, ін'єкція кетаміну після відновлення спогадів, пов'язаних з вживанням алкоголю, призводить до зниження тяги до нього протягом дев'яти місяців. На думку вчених, люди асоціюють алкоголь або наркотики з позитивними відчуттями, які з'являються після вживання.

Алкоголізм, Dropsearch
Алкоголізм, Dropsearch

"Ми намагаємося стерти ці спогади, щоб зупинити процес, і передбачити рецидиви", - розповів співавтор дослідження, психофармаколог Раві Дас. Варто зауважити, що кетамін є анестетиком, і в невеликих кількостях його застосовують для лікування важкої депресії.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Так, вчені зібрали 90 добровольців, які зловживали алкоголем, але не мали діагнозу "алкоголізм". Їм давали склянку пива, демонстрували пов'язані з випивкою зображення і просили оцінити очікуване задоволення.
Але перед тим, як люди встигали випити напої, пиво у них відбирали. Це повинно було активувати спогади про винагороду і порушити асоціацію між ними і алкоголем. Після цього третина учасників отримала дозу кетаміну.

Вчені, Lenta
Вчені, Lenta

Дослідники прийшли до висновку, що поєднання кетаміну з активацією пам'яті дійсно знижувало тягу до алкоголю, а ефект зберігався протягом дев'яти місяців після проведення експерименту.

Нагадаємо, як перевірити свою дитину на вживання наркотиків.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, як відірвати дитину від смартфона і не стати ворогом номер один.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.