Пізня осінь і зима - пора масових епідемій застуди, ангіни, ГРВІ та грипу. Останнє захворювання представляє найбільшу небезпеку, протікає вкрай важко і часто призводить до летального результату.

Вчасно розпізнати симптоми захворювання у багатьох випадках є вкрай важливим для збереження здоров'я, уникнення ускладнень на внутрішні органи і в окремих випадках - для життя.

Однак основну увагу слід приділити, не розпізнаванню хвороби і її симптомів на ранніх стадіях, а профілактиці грипу. Вчасно зробивши щеплення від найбільш поширених штамів вірусів грипу, ведучи правильний спосіб життя і приймаючи вітаміни та інші загальнозміцнюючі препарати, можна уникнути сезонного грипу і зберегти своє здоров'я.

У цій статті ми розповімо про те, що таке грип, які основні симптоми хвороби, як правильно проводити профілактику хвороби і відповімо на інші популярні запитання українців.

Грипп: источник: germania.one

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Грип: історія захворювання

Вчені заявляють, що всі епідемії грипу в історії були викликані вірусами типів А і В, які охоплювали до 10% населення Землі. У наші дні у зв'язку з глобалізацією хвороба носить все більший характер, а її поширення по світу проходить за лічені тижні через що нові штами вірусу часто носять загрозливий для людства характер.

Згадки хвороби, схожої з сучасним грипом можна зустріти ще у батька медицини - Гіппократа. Він називав її перінфскій кашель. В середні віки грип бродив Європою, а в Англії його називали селянської лихоманкою.

Грип - одне з найстаріших захворювань, відомих людству. Перший документально зафіксований факт виникнення даного захворювання датується 1580 роком. Захворювання спалахнуло на території сучасної Європи, Африки, Північної Америки і Близького Сходу.

Друга велика епідемія, відома людству, виникла в 1729 році і пройшла по Російській імперії, Східній і Західній Европі.

Ще більш масштабна епідемія почалася в 1780 році і торкнулася Китаю і Індію. Глобальне поширення грипу зафіксовано в 1830 році, коли хвороба пройшлося не тільки по країнах західного світу, але також по всій Азії і навіть Південній Америці.

Пандемія грипу, що отримав назву іспанка охопила світ відразу ж після Першої світової війни. У період 1918 - 1919 року мільйони людей загинули від вірусу, оскільки їх організм був ослаблений тривалою війною, стресами і недоїданням. Спалахи штамів H1N1 H1N2 також були зафіксовані в 1933 -1935, в 1957, 1969, 1979, 1995 2009 - 2010 роках.

Грип в Україні: коли відбуваються епідемії

Грипп: источник: cgon.rospotrebnadzor.ru/

Грип - одна з найбільш поширених хвороб зимової пори, хоча теоретично їм можна захворіти в будь-яку пору року. Перші жертви хвороби починають звертатися за допомогою до лікарів уже в листопаді. На спад сезонні епідемії йдуть вже в березні.

Під поняттям грипу в сучасній медицині мають на увазі гостру респіраторну інфекцію, яка виникає на тлі зараження вірусами типів А і В.

Грип відрізняється від застуди та інших сезонних захворювань тим, що він викликаний не переохолодженням, а зараженням різними риновірусами. Тобто, заразитися грипом можна в теплому будинку або офісі, що робить це захворювання подвійно небезпечним.

Грип вкрай небезпечний не тільки здоров'я, а й для всього соціуму і економіки, в цілому. Кожен сезон мільйони людей по всій планеті залишають роботу, позбавляють себе і своїх роботодавців доходу і витрачають значні суми на лікування.

При лікуванні грипу народними методами і не вчасному зверненню по допомогу до медиків, можна отримати значні ускладнення на внутрішні органи або навіть померти. Щорічно в Україні від грипу та пов'язаних з ним ускладнень помирають тисячі людей.

Наприклад, більшість випадків виникнення астми пов'язано з ускладненнями від грипу. Також це захворювання часто призводить до виникнення діабету першого типу, проблем з нирками, печінкою, серцево-судинними захворюваннями і опорно-руховим апаратом.

Відзначимо, що грип буває не тільки у дітей і дорослих, а й тварин, наприклад, у птахів або свиней. Крім того, є навіть кінський грип. Також поширеним видом захворювання є кишковий грип, що супроводжується діареєю та блюванням. Крім того, також є шлунковий грип, який також б'є по системі травлення. Захворювання також характерезуется країною походження (наприклад, американський або китайський грип) і приходить після довгого інкубаційного періоду. Так, захворювання виникає після 40 - 60 днів з моменту зараження. Хвороба носить сезонний характер і особливу небезпеку несе для вагітних жінок, дітей і людей похилого віку.

Вірус грипу постійно мутує, а окремі його штами, по типу h1n1, носить особливо небезпечний характер. Також є атиповий вид грипу, вивченням якого займаються окремі дослідницькі групи по всьому світу.

Сучасна епідеміологія стверджує, що шляхи передачі носять повітряно-крапельний характер, а збудник хвороби передається носієм.

Грип: основні симптоми захворювання

Грипп: источник: strana.ua

Симптоми грипу багато в чому схожі з застудою та іншими захворюваннями на ГРВІ, але мають свою особливу і яскраво виражену симптоматику:

  • різке підвищення температури тіла;
  • болі в тілі (в м'язах і суглобах);
  • різкий головний біль;
  • почуття слабкості і втоми;
  • наявність кашлю без мокротиння;
  • почуття закладеності в носі.

Відзначимо, що грип рідко зустрічається без супроводу вторинної бактеріальної інфекції. Розпізнати наявність ще однієї проблеми зі здоров'ям, крім грипу, не складно. На додаток до симптомів грипу, люди відчувають ще більш високий жар, який зберігається протягом календарного тижня, задишка при незначних фізичних навантаженнях, сильні болі в горлі і навіть носових пазухах.

Якщо вторинна інфекція з'явиться у людей похилого віку або у тих, хто має проблеми з імунітетом, то висока вірогідність смертельного результату. У таких випадках потрібна госпіталізація і лікування потужними антибіотиками.

Профілактика грипу: основні правила

Грипп: источник: nob2.ru

Щоб не піклутися про грип та його наслідки, необхідно приділити час профілактиці захворювання. В цьому випадку потрібно вдатися до вакцинації і зробити щеплення від одного або відразу всіх штамів грипу.

Ефективність вакцинація доведена на всіх рівнях, особливо в тих випадках, коли вона проведена за деякий час до початку спалаху поширення інфекцій. Наявність щеплення підвищить ваш імунітет і шанси на те, що ви не захворієте небезпечною інфекцією.

Одним з кращих методів профілактики грипу та інших вірусних інфекцій варто назвати промивання слизової оболонки носа. Так, люди, які регулярно промивають ніс і горло, в чотири рази рідше хворіють на грип та застуду, ніж ті, хто не вдається до даної процедури.

Промивати горло варто сольовим складом, який можна застосовувати один раз в день. Також для цих цілей підійдуть різні препарати, популярні в аптеках.

Також слід ретельно мити руки і дотримуватися інших принципів особистої гігієни, що істотно підвищить рівень вашого опору інфекціям.

Регулярно провітрюйте особистий простір, офіс або навчальний клас. Таким чином, ви зможете протидіяти мікробам в повітрі.

Використовуйте зволожувачі, так як вони створюють середовище, в якій віруси набагато повільніше поширюються.

Намагайтеся менше нервувати, уникайте стресів і висипайтеся, що значно підвищить рівень вашого імунітету.