Німецький університет прикладних наук Хамм-Ліппштадт розпочав "супервеганський" проєкт - виробництво м’ясних замінників із залишків харчової промисловості та напоїв, таких як яблуко, цибуля та морква.

Продукція має містити необхідні вітаміни і конкурувати з продуктами тваринного походження за смаком, харчовою цінністю, текстурою та "відчуттям у роті".

Німецький федеральний екологічний фонд (DBU) виділив технічну та фінансову підтримку проекту на 425 тис. євро.

Нині більшість вегетаріанських чи веганських замінників виготовляються з сої, для вирощування якої вирубуються джунглі, і вони містять недостатньо вітамінів.

"Виробництво та споживання продуктів тваринного походження все частіше розглядається критично, особливо з точки зору стійкості. Більше того, надмірне споживання, особливо м’яса, становить небезпеку для здоров’я. Нове усвідомлення споживання продуктів тваринного походження тепер можна спостерігати в Німеччині. За нинішніми даними Федерального міністерства продовольства та сільського господарства, шість відсотків німців – вегетаріанці або вегани – і їхня кількість зростає. Багато людей також скорочують споживання м’яса", – розповів керівник проекту, професор доктор Томас Кірнер.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима
Показати ще

Щоб продукція містила всі необхідні вітаміни, у тому числі й В12, планують використовувати технологію бродіння залишків фруктів і овочів, наприклад, від виробництва соків.

"Ультрафіолетове світло використовується для перетворення природної речовини, що міститься в грибах, у вітамін D2. Крім того, мікроорганізми природним чином збагачують продукт B12, тим самим. зробивши додавання штучних вітамінів непотрібним", – сказав Кірнер.

У результі веганська біомаса, збагачена білками та вітамінами, може бути надалі перероблена в м’ясні замінники. Цей метод вже успішно випробуваний в лабораторії.