Багато звичайних продуктів, які можна знайти практично в будь-якому холодильнику, несуть потенційну здоров'ю життю і здоров'ю людини. "Знай.ua" розповідає, з якою їжею слід бути обережним, щоб уникнути отруєння або іншої значної шкоди організму.

Сосиски і ковбаси

Продукти з переробленого червоного м'яса медики називають одними з найбільш небезпечних споживчих товарів. Сосиски і ковбаса викликають рак прямої кишки, а значна кількість жирів у них не лише призводить до зайвої ваги, але й асоціюється з захворюваннями серцево-судинної системи, у тому числі з інфарктом і інсультом.

Картопля

Хоча картопля і вважається дієтичним продуктом, вона може легко призвести до отруєння. Перш за все це стосується холодних салатів з цим овочем, оскільки він є чудовим середовищем для зростання бактерій. Також спеціалісти нагадують і про токсичність зеленої картоплі.

Молочні вироби

Лікарі також звертають увагу на вироби з непастеризованого молока, перш за все, виготовлені у домашніх умовах. У цьому випадку в продукті можуть розмножитися небезпечні бактерії, які викликають різноманітні хвороби.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Чорні оливки

Часто колір чорних маслин спричинений не їх дозріванням і природною ферментацією, а додаванням у продукт глюконату заліза. Хоча ця речовина й використовується у лікуванні анемії, надто велика кількість заліза може нашкодити організму.

Копчені продукти

Медики не радять зловживати значну кількість копчених продуктів через високий вміст канцерогенів. Таким чином, копченості можуть викликати рак, особливо вразливі до пухлин органи харчового тракту.

Яйця

Хоча високий вміст холестерину в яйцях, згідно до останніх досліджень, не надто шкодить здоров'ю, цей продукт птахівництва може принести іншу біду - сальмонельоз. Щоб уникнути зараження, треба повністю виключити з харчування яйця, що не пройшли термічну обробку.

Помідори

Томати, будучи цінним дієтичним продуктом і навіть засобом профілактики раку, як не дивно, теж можуть зашкодити здоров'ю. Якщо шкірка томату пошкоджена, у овоч можуть потрапити сальмонели і норовіруси. Через це для салатів рекомендують обирати помідори з цілим зовнішнім покровом, а також піддавати томати термічній обробці.

Зелень

Хоча зелені рослини і рекомендуються для зниження ваги і як частина здорового харчування завдяки високому вмісту клітковини, з ними також треба бути обережним. Зелень необхідно ретельно мити і висушувати, щоб прибрати патогенні мікроорганізми. Крім того, щавлева кислота, яка міститься у зелені, може накопичуватися в організмі. Саме тому з зеленню варто поводитися обережно людям з проблемами з нирками, подагрою та ревматоїдним артритом.

Крабові палички

Не дивлячись на назву, крабові палички не виготовляються з крабів. Це могло б бути й добре через наявність у членистоногих токсинів, але тим не менш, цей субпродукт потребує уважного зберігання в холодному місці відповідно до рекомендацій виробника.

Морозиво

Морозиво не лише несе купу зайвих калорій через наявний в ньому цукор, але й може стати розплідником для бактерій, особливо якщо воно виготовлене з непастеризованого молока або зберігається у брудному контейнері.

Спеціалісти наголошують, що повна відмова від цих продуктів є необов'язковою, а щодо овочів - навіть небажаною. Однак дотримання гігієни - важлива запорука здоров'я. Миття більшості продуктів (окрім сирого м'яса, а також, за останніми дослідженнями, й яєць) є важливим профілактичним засобом. А ретельне миття рук вбереже не лише від кишкової палички, а навіть від коронавірусу.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше дієтолог Ольга Усенко розповіла, як правильно харчуватись із приходом зимових холодів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ні в якому разі не купуйте ці продукти у "АТБ": небезпечна отрута під виглядом ласощів.

Також "Знай.ua" писав, які продукти особливо небезпечні в спекотні дні.