Варто нагадати нашим читачам, що ще в кінці лютого 2020 року китайські медики заявляли про піку епідемії коронавіруса covid-19 у КНР. Однак, у державах Європи та американських континентів хвороба все ще поводить себе агресивно. Саме тому китайські вчені розповіли, як протікає захворювання.

Про це стало відомо завдяки інформації видань Daily Mail і Business Insider, дослідження було проведено на основі історій хвороби пацієнтів двох лікарень міста Ухань, які надійшли в ці лікувальні заклади після 29 грудня 2019 року, а виписалися або ж померли до 31 січня 2020 року.

коронавірус, фото Getty Images
коронавірус, фото Getty Images

День 1−4.

У пацієнтів спостерігалося підвищення температури. Могли з'являтися стомлюваність, біль у м'язах і сухий кашель. У деяких протягом кількох попередніх днів могли бути діарея або нудота. 60-річна лікар з Лондона Клер Герада, колишній голова Королівського коледжу лікарів загальної практики, яка успішно поправилася після зараження COVID-19, розповідала, що у неї першими симптомами стали легкий сухий кашель і втома. За її словами, початок хвороби був настільки м'яким, що вона і не подумала, що це може бути чимось серйозним.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

День 5−6.

У пацієнтів починається утруднення дихання — особливо у літніх людей з вже існуючими проблемами зі здоров'ям.

День 7.

На цьому етапі, як показують дослідження в Ухані, хворі зазвичай надходили до лікарні — проблеми з диханням посилювалися. У той же час, у переважної більшості інфікованих симптоми починали йти на спад.

коронавірус, фото Getty Images
коронавірус, фото Getty Images

День 8−9.

У пацієнтів, які важко переносять інфекцію (близько 15% від числа всіх захворілих), розвивалися ознаки гострого респіраторного дистрес-синдрому: легені вже не могли належним чином забезпечувати киснем життєво важливі органи.

День 10−11.

Пацієнти з посиленими симптомами зазвичай надходили в відділення реанімації. У них могли проявлятися також болі в животі.

День 12.

У видужуючих зазвичай починала знижуватися температура.

коронавірус в Україні, скрін з відео ТСН
коронавірус в Україні, скрін з відео ТСН

День 17.

До цього часу видужуючих зазвичай виписували.

Підкреслюється, що підвищена температура, один з перших симптомів, COVID-19 зазвичай зберігалася протягом 12 днів. А кашель міг тривати довше. При виписці 45% пацієнтів все ще кашляли.

Задишка найчастіше припинялася через 13 днів у тих, хто вижив. Або ж зберігалася до кінця у тих, хто помер. Зазвичай період від початку хвороби до одужання становив у середньому 22 дні. А до смерті — 18,5 днів.

Інша команда вчених з Уханя доповіла, що хвороба може прогресувати від легкого кашлю до серйозних респіраторних проблем всього за вісім днів. Підкреслюється, що перші симптоми проявляються не відразу після інфікування. Людина може бути вже заражена, але не відчувати жодних ознак хвороби протягом п'яти або навіть більше днів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Google і Facebook оголосили війну фейковим новинам про коронавірус.

Як повідомляв Знай.uа гола Анастасія Волочкова прикрилася від коронавірусу брилою льоду.

Знай.uа писав, група крові стала групою ризику: вчені з'ясували, хто схильний до коронавірусу.