На початку серпня в Берегові, на одному з приватних дворів знайшли глиняний глечик, повний крон доби Першої Чехословацької Республіки (1918 – 1938 рр.). Однак, попри відносно солідну суму, яку становили би ці монети в часи тої держави, нині вони не вельми цінні, бо карбувалися з мідно-нікелевого сплаву й не є нумізматичною рідкістю. Про це йдеться у Новини Закарпаття.

Крони доби Першої Чехословацької Республіки

Відтак цей «скарб», що складався з кількох сотень монет, їх було близько тисячі, але власник знахідки частину вирішив залишити собі, переважно номіналом у 1 крону, спочатку продавався на місцевому базарі вроздріб, допоки його не купив один підприємець із розрахунку три гривні за крону. При цьому їх ринкова вартість на інтернет-аукціонах – від 7 до 10 грн, але великим попитом вони не користуються.

А чи була ця «заначка» цінною колись, відповів у матеріалі «З історії Закарпаття: яким було життя та зарплати «за чехів» часів Підкарпатської Русі» на «Мукачево.нет» журналіст Іван Романчук.

Зокрема він писав, що чиновник заробляв у середньому 1300 крон на місяць; шахтар – близько 1000; від 600 до 700 отримували вчителі початкових шкіл; капітан штабу у військовій службі – 2 653, штатний офіцер у міністерстві – 3 765 крон. При цьому середня місячна платня в Чехословаччині в 1930-му становила всього 789 чеських крон. У Празі на початку 1920-х літр молока коштував 3,30 крони, пива – 3,20, кіло пшеничного борошна – 8,45, свинина – 23 за кілограм, кіло вершкового масла – 48,80. Чоловіче взуття продавалося за 210 крон, жіноче – за 195. Квиток до театру обходився в 10 крон, а чоловіча стрижка – в 4. Тобто берегівська знахідка – це більше, ніж тогочасна середня зарплата, за яку можна було багато чого придбати.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що На Львівщині в городах селян знайшли свинець, копи риються в "радіоактивних" помідорах

Також портал «Знай.uа» писав, що Незвичайний улов під Житомиром: 32 монети часів Київської Русі

Також портал «Знай.uа» писав, що У Запоріжжі закрили пляж через дивну аномалію - біла пляма на всю річку