У селі Білин на Закарпатті голова Микола Сагайда заборонив пластикові пакети та соломинки. У громаді на власні кошти встановили саморобні контейнери для роздільного збирання сміття та навчають дітей жити за екологічними правилами. Про це повідомляє ГО “Шульгівська громада” на своїй сторінці у Фейсбук.

Замість поліетіленових пакетів у місцевих крамницях використовують паперові. Сміття тут сортують у кожному дворі. Голова сам ходив по подвір'ям і вчив місцевих сортувати сміття. А за виконанням цієї настанови слідкують таємні покупці – місцеві діти.

“Усе наше сміття потрапляє у річку і мандрує до сусідів за кордон. Це ж сором”, – каже сільський голова Микола Сагайда.

Тому по селі розвішали оригінально виконані дощечки із закликами сортувати сміття. Власними силами громада створила “сортувальну станцію” для сміття на в’їзді до села. Станція являє собою встановлені саморобні емності, куди селяни можуть утилізувати сміття за видами: папір, пластик, скло тощо. Усього сміття сортують за 5 видами, яке затим буде вивезено централізовано.

Досвід села Білин доводить: проблему засміченності можна вирішити досить швидко та за малі кошти, коли цього захоче сама громада та її лідери. Наразі усе сортоване сміття сільрада продає івано-франківській компанії на переробку, поповнюючи кошти громади.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Раніше портал Знай.uа писав про те, що харків'яни вимагають у Кернеса "покопирсатися у смітті"

Також портал Знай.uа писав, що парк під Києвом окупували руді бестії - риються в урнах і обожнюють морозиво.

Також портал Знай.uа писав, що Київщина потопає у відходах, стихійне звалище влаштували просто перед носом у мешканців: "Продовжуємо за*ирати"