Понад 300 заяв про стягнення заборгованості за послугу з розподілу у судовому порядку подали представники АТ «Закарпатгаз». Наразі уже отримано ряд позитивних рішень на користь підприємства, які уже передані у виконавчу службу. Усього ж в суд буде подано на 9000 власників, що використовують у побуті газ, борг яких перевищує 1,5 тис грн. Повідомила пресслужба АТ «Закарпатгаз».

Станом на сьогодні, 23 тисячі споживачів жодного разу від початку року не сплатили за розподіл газу. Загальний борг цих закарпатців становить 10 млн грн. За словами комерційної директорки АТ «Закарпатгаз» Юлії Соколової, справи саме щодо цих споживачів подаються до суду першочергово.

«У газовій сфері як в Закарпатті, так і по всій Україні спостерігається тенденція неплатежів за послугу з розподілу чи то доставки. Така ситуація вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підтримувати в належному стані мережі й обладнання під час осінньо-зимового періоду, коли навантаження на систему зростає в рази», — зазначила Юлія Соколова.

Суттєвою причиною накопичення боргів за дану послугу став закон, прийнятий Верховною радою України, який забороняє відключати від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пеню за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Частина споживачів трактували цей закон, як дозвіл не платити за послуги взагалі.

«Ми дійсно не застосовуємо санкції за протермінування оплати за послугу розподілу газу. Однак, під час карантину немає мораторію на стягнення боргів в судовому порядку. Ті умови, що склалися через масові неплатежі закарпатців, змушують вдаватися до крайніх заходів. Тому, станом на сьогодні, боржникам вже надіслано майже 50 тис повідомлень про необхідність оплати за надану послугу», — пояснила Юлія Соколова.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Послуга з розподілу газу полягає у забезпеченні належного тиску газу для коректної роботи газових приладів та у постійному та безперебійному газопостачанні. Це — підтримка надійної роботи фахівців аварійно-диспетчерської служби, які працюють в умовах підвищеної небезпеки 24 години на добу без вихідних і свят.

«Сплачуючи за газ, закарпатці інвестують у свій комфорт. Адже плата за розподіл – це не «гроші за труби», як у нас часто думають. Це – необхідні кошти для утримання газового обладнання й мереж, їх осучаснення, виконання капітальних реконструкцій та поточних ремонтів, підтримку належного тиску газу, аби газ був доставлений до кожного споживача», - пояснив технічний директор АТ «Закарпатгаз» Олександр Голуб.

З початком опалювального сезону АТ «Закарпатгаз» закликає закарпатців не допускати нарощування боргів та вчасно розраховуватися за надані послуги, адже від цього залежить надійність газопостачання та безаварійність газопостачання.

У "Закарпатгазі" неодноразово повідомляли, що примусове стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат споживачів: оплати суми боргу, судового збору, правничої допомоги. Крім того, відповідно до Закону «Про виконавче провадження», суд може накласти арешт на майно і заборонити боржнику виїзд за кордон.

Cьогодні в Закарпатській області обслуговується 7,5 тис. км розподільних газопроводів, через які газ доставляється 275 тис клієнтів компанії.

Нагадаємо, що інвестори завалили державу позовами на 630 млн грн через невиплату за зелену електроенергію

Як повідомляв портал Знай.uа, українців обкрадають за лічені хвилини за допомогою QR-кодів: як захиститися від кібератак

Також портал Знай.uа писав, що франківчани масово не з'явились у військкомат: "Мамо, не хочу в армію"