Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров зустрівся з представниками міжнародної інвестиційної компанії Avellana Gold, яка вперше за 15 років запустить збагачувальну фабрику на Мужіївському родовищі поліметалів. Наразі компанія утилізує відвали на території родовища, які накопичилися від попередньої діяльності рудника, та відновлює екологію в регіоні. Розповідає Uzhgorod.net.ua.

Мужіївське родовище єдине в державі родовище золота із затвердженими запасами, що дозволяє Україні вважатися золотовидобувною країною. Запуск фабрики на родовищі це надходження у бюджет громади та нові робочі місця, коментує голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

«Ми підтримали іноземного інвестора та запуск проекту з видобування золота і поліметалів, які є на території Мужіївського родовища. Востаннє підприємство запускали у 2005 році, воно збанкрутіло, тому будь-які виробничі процеси тут не відбувалися. Це єдиний виробничий комплекс, який можна запустити під час пандемії», - зазначає Олексій Петров.

Голова Закарпатської облдержадміністрації під час візиту побачив потужності фабрики та процес очищення відвалів.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

«Проект має не стільки бізнесову, скільки екологічну складову. Головне, що ми позбавимося від небезпечних відвалів, яких практично 130 тис. тонн і які сьогодні створюють проблему екологічній системі регіону», додає Олексій Петров.

Avellana Gold з 2016 року розробила комплексну концепцію підземної розробки родовища, яка передбачає видобуток чотирьох видів металу та роботу з низькими класами золота.

«На сьогодні ми побудували нову гравітаційну фабрику, на якій працює 30 осіб. На жаль, півтора року було витрачено на захист від рейдерів», – зазначає Андрій Смолін, керівник українського представництва Avellana Gold.

Компанія перероблятиме 500 тисяч тонн руди на рік та буде сплачувати понад 250 мільйонів гривень податків.

«Металу з нашої продукції буде достатньою для виробництва 300 000 акумуляторів на рік та дозволить перекрити потребу країни в імпорті цинку», – повідомляє Брайан Севедж, генеральний директор компанії Avellana Gold.

Введення в експлуатацію проекту розробки Мужіївського родовища та додаткові інвестиції у розвідку нових родовищ на Закарпатті дадуть поштовх до створення нових гірничих компаній. Протягом десятиліть подібні родовища приносять сотні мільйонів доларів економіці Румунії та Словаччини, зазначають в Avellana Gold.

«Для збереження екології регіону виробництво на Закарпатті має бути обмежене лише виробництвом концентрату. Тим не менше, створення нових видів сировини для української економіки означає можливість відновити зруйноване війною виробництво цинку, побудувати вертикальний цикл виробництва акумуляторів, відновити роботу всієї галузі гідрометалургійного виробництва, яка була зупинена ще в 90-х», - коментує Андрій Смолін.

Нагадаємо, що копачі бурштину розграбували Україну і страх втратили: хизуються злочином в Instagram.

Раніше портал Знай.uа писав про рідкісний шедевр з павутини золотопряда: сотні тисяч доларів і безліч загиблих.

Також портал Знай.uа писав, що на Харківщині згоріли п'ять тонн вугілля - грійтеся газом.