Учасник АТО Тарас Пономаренко - родом із Ужгорода. На Донбасу служив у складі 128-ї гірсько-штурмової бригади. У лютому 2015 року разом із побратимами вкрав танк російських бойовиків.

Так, у ніч с 4 на 5 лютого Тарас разом із шістьма побратимами вирішив захопити танк супротивника, який окупанти заховвали неподалік від розташування українських військ, йдеться в сюжеті Суспільного.

"Якби не наш батько-командир Шаптала Сергій Олександрович, я б забув дату, якщо чесно, тому що на той час командиром 128-ї бригади, він Герой України, дійсно герой, тоді 5 лютого в нього був день народження. Тоді всі жартували, що я комбригу подарував цей танк на день народження. Насправді я тоді не знав, коли в нього день народження", — розповідає Тарас.

За словами ужгородця, напередодні цієї історії між українською та російською стороною дві доби поспіль тривали запеклі бої. Один з танків заховався недалеко від них, але українці почули, як його прогрівають і заводять, оскільки це все відбувалося взимку: "Ми розуміли, що знаходимося в скрутному становищі, м’яко кажучи, також розуміли, що цей танк не зможе проскочити повз нас, тому ми вирішили цей танк захопити".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Була четверта ранку, коли росіяни доставили танк до місця розташування українських військ. Воїни ООС і досі ним користуються.

"Ми перевірили його на справність: він був трохи пошкоджений снарядами, але був на повному ходу. Завдяки золотим рукам нашого механіка-водія ми його завели. Перед цим, звісно, перевірили на мінування. Завели танк і своїм ходом вивели, загрузили всіх людей, котрі були на броню, так виїхали", — розповів Тарас Пономаренко.

У зоні АТО Тарас провів шість місяців. Після мобілізації два роки працював у Патрульній поліції Закарпаття. Зараз чоловік — старший офіцер відділу кадрів офіцерів в запасі Ужгородського міського комісаріату.

Нагадаємо, 5 грудня в Україні відзначали День волонтера. Це свято однозначно стосується 62-річної мешканки Луцька, яка ще в дитинстві втратила зір, але навчилася жити повноцінним життям, і нині в’яже рукавички для тих, хто боронить Україну.

Тим часом чернівецька волонтерка й активістка Марта Левченко удостоїлася нагороди "Жінка України 2020" у номінації "Соціальний внесок".

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, тернополянка Ірина Цикорська допомагає недоношеним дітям вижити. Жінка бере участь у проекті «диво-восьминіжки». Вона в'яже м'які іграшки, які допоможуть виходити дітей, що народилися раніше терміну.