Мешканець Берегово Віктор Бучинський - один з тих, хто не вміє сидіти склавши руки.

Близько двох років тому чоловік перейнявся ідеєю культури сортування сміття в рідному містечку. Ще за 9 місяців - запропонував людям альтернативу та відкрив пункт прийому вторинної сировини "Кольорові баки", пише Mukachevo.

Віктор розповідає, що в Україні немає роздільного сортування, тому практично всі вторинні відходи потрапляють на полігони.

"Ви можете собі уявити, коли ПЕТ-пляшка потрапила в загальний контейнер сміттєвоза, який ще при тому спресовує сміття, то ви навіть не побачите якого кольору та пляшка після того, як ви її виберете з того сміттєвоза. Не мають у сміттєвози потрапляти пляшки. Я записував ролики, розповідав - як ви собі уявляєте з якою пляшкою приємніше працювати? З чистою чи коли вже на ній всеможливі забруднення?", - каже чоловік.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Віктор додав, що залюбки розповість кожному, хто переймається довкіллям, як правильно сортувати відходи, аби зберегти планету і рідний край.

"Перш за все, я раджу дивитися на маркування упаковки ще при закупці товарів. Так, це тяжко. Я і сам ходжу до наших супермаркетів де інколи зовсім ніякого маркування немає. Споживачам раджу передивлятися, адже не всі товаровиробники вказують маркування, тобто якого виду пластик варто тільки здогадуватися. По можливості, уникайте придбання упаковок, як ми їх називаємо "шуршиком". У них продають крупи, цукерки та багато інших товарів. Вони, на жаль, не йдуть на переробку, тільки на утилізацію, а це зовсім інший процес", - розповідає закарпатець, - "Вторинна сировина при здачі має бути промита та просушена. Обов'язково промивати тару з під молочних продуктів. Картон та папір повинен бути сухим та зменшеним в об'ємах (об'ємні ящики варто розкласти). Варто розуміти, що одноразові серветки, рушники, туалетний папір та памперси не йдуть на переробку. Є і спірна сировина, як наприклад, лотки з яєць. Хтось їх приймає, хтось ні. Хоч це, частіше за все, вже перероблена вторинно сировина, ми у себе їх приймаємо".

Віктор розповів, що українське законодавство не зобо'язує виробників ПЕТ-пляшок забирати свою тару, і це дуже погано, оскільки її переробити дуже складно. Такий приклад, коли виробник відповідає за свою тару, діє в нашого близького сусіда - Угорщині.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше юні хмельничанки влаштували свято чистоти і подали приклад всій Україні: "Так треба любити своє місто"

Як повідомляв портал Знай.ua, дніпряни з мітлами "вилизали" парк і показали приклад всій Україні: "Краса!"

Також Знай.ua писав, що запоріжці в помаранчевих рукавичках показали комунальникам, "Хто зверху"