Про це в ефірі 112 каналу заявив Александр Дякулич, старший юрист юридичної компанії Arzinger, коментуючи купівлю енергохолдингом ДТЕК Київобленерго та Одесаобленерго.

За словами юриста, якщо компанії є природними монополіями, зміна їх власника жодним чином не впливає на конкуренцію та ринок. Конкурентний вид діяльності – постачання електроенергії кінцевим споживачам – згідно Третього енергопакету ЄС виділено в окремий вид діяльності. «Це природні монополії, діяльність яких повністю зарегульована Національною комісією регулювання енергетики і комунальних послуг, яка встановлює тарифи, яка регулює ці компанії. З точки зору антимонопольного законодавства покупка таких природних монополій не призводить до якихось негативних наслідків на ринку, тому що вони вже є монополістами природними. Тому я не бачу якихось занепокоєнь, що ці компанії будуть передані від одного гравця до іншого», - підкреслив він.

Александр Дякулич також звернув увагу на те, що угода буде завершена тільки після отримання необхідних дозволів від антимонопольного комітету. ««Антимонопольний комітет буде давати свою оцінку, я так надіюсь і знаю з нашого досвіду, буде виносити відповідне рішення, надавати чи не надавати дозвіл на придбання цих компаній. Формально це називається дозвіл на концентрацію. Я підстав не надавати дозволу не бачу. Тому що діяльність компаній повністю залишається і буде залишатися під наглядом регулятора, який повністю регулює ці компанії», - зазначив він.

Нагадаємо, 4 січня група ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова заявила про наміри сконцентрувати 68,2949% акцій АТ "Одесаобленерго" і 93,9978% ПрАТ "Київобленерго". Договори укладені з умовою, що вони будуть завершені після отримання необхідних дозволів від державних інстанцій разом з узгодженням антимонопольних органів. Офіційним покупцем виступила "ДТЕК Нафтогаз" - найбільша в Україні приватна нафтогазова компанія.

На думку експертів, придбання компаній енергохолдингом ДТЕК вигідно, в першу чергу, спожимачам, адже це дозволить підвищити ефективність роботи даних регіональних структур.

Популярные статьи сейчас
Отдавать по 10% от пенсии не придется: "Киевстар" порадовал стариков бюджетным тарифом Астролог увидел в мае "беду" для Украины Школы теперь ждут массовые проверки: родители добились своего Почему украинцам необходимо завещать имущество уже сейчас и как это сделать правильно
Показать еще