Скарга НАЕК «Енергоатома» до Антимонопольного комітету України (АМКУ) щодо формули «Роттердам+» не має логічного економічного обґрунтування. Для розрахунку тарифу атомної генерації діє аналогічна до «Роттердам+» методика. В тарифі для «Енергоатому» враховується спотова ціна уранового концентрату на міжнародному ринку. Це підтвердив президент «Першої енергетичної Асоціації України» Василь Котко.

«Звичайно, так - тим більше, що це заявила Кривенко (керівник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг — ред.). Дійсно, ринкові ціни (на паливо — ред.) враховуються для «Енергоатому», тим більше, він практично все імпортує» - заявив В.Котко.

Ціни на ядерне паливо закладаються у тариф «Енергоатому» згідно з імпортним паритетом, відповідно до світових біржових цін на урановий концентрат.

Відміна методики «Роттердам+» або її коригування входить до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а не АМКУ. «Таких повноважень у Антимонопольного комітету не має. Це абсолютно точно», - вважає Василь Котко.

Формула «Роттердам +» була введена Постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2016 року «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії». В ціну електроенергії закладається вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2. Індекс цін на вугілля API2 - комбінація цін, які повідомляють два незалежних комерційних постачальника інформації про ринок вугілля Argus та McCloskey. Індекс відображає ціну на імпортоване в північно-західну Європу вугілля в трьох основних портах - Амстердам, Роттердам та Антверпен.

Популярные статьи сейчас
"Продам место в очереди": мужчины штурмуют ТЦК, военкомы не справляются Кот случайно сжег дом и его отправили работать, чтобы возместить ущерб ПриватБанк обратился к владельцам пенсионных карт: как избежать задержек с выплатами Не очень "древняя", но безбожно дорогая: как выглядит монета в 50 копеек, которая может озолотить
Показать еще

Експерт звертає увагу на обґрунтованість використання методики «Роттердам+». «Сам принцип, підхід використання ринкового індикатора або індикатора ціни на західних ринках – це абсолютно правильний принцип, враховуючи, що вугілля у нас після того, як з Донбасом проблеми виникли, і воно стало дефіцитним, в таких випадках у дефіцитних ринках якраз ціна імпорту і є тим індикатором, на який потрібно рівнятися. В цьому відношенні це абсолютно виконання всіх економічних законів, це правильно» - впевнений В.Котко.

Європейська асоціація вугілля та лігніту (Euracoal) підтвердила доцільність використання принципу імпортного паритету при розрахунку ціни енергетичного вугілля та формули «Роттердам+».

Нагадаємо, АМКУ 24 січня оголосив про прийняття до розгляду скарги голови «Енергоатома» Ю.Недашковського на Постанову НКРЕКУ «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії», яка більш відома під назвою «Роттердам+».