У зв’язку з численними запитами Адміністрація Президента оприлюднила стенограму зустрічі Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради і парламентських фракцій, яка відбулася 21 травня 2019 року.

С Т Е Н О Г Р А М А

Зустрічі Президента України В.О.Зеленського

з представниками лідерів фракцій

21 травня 2019 року

Популярные статьи сейчас
Пенсионерам от 60 лет и семьям готовят новую помощь: выплатят по 10 800 грн одним платежом Повышение пенсий с 25 марта: у кого и на сколько в Украине возрастут выплаты Украинцам помогут выжить: выплатят по 3600 грн на каждого члена семьи Собрал доллары на "черный день" - получи штраф: в Украине изменились правила хранения валюты
Показать еще

Зеленський В.О.:

- Доброго дня всім! Сідайте, будь ласка. Мені здається, що трішки холодно. Да, а як тепліше зробити?

Парубій А.В.:

- Ніхто не обіцяв, що буде легко. (Сміх в залі).

Зеленський В.О.:

- Легко розпочали, я вважаю, що легко і закінчимо.

По-перше, дуже дякую, що ми всі зібралися тут. Хотілося би зустрічатися частіше і у більш демократичній атмосфері. Тобто, ми будемо розглядати питання дострокового припинення повноважень Верховної Ради України. Хочеться послухати вашу думку.

Вчора у нас було дуже багато зустрічей. Виглядаю я гірше за вас і я вас вітаю, у нас було 30 зустрічей і це питання ми теж підіймали. Ми розмовляли з європейцями, з американцями, з послами. Знаємо їх думку, хочеться вислухати вашу думку.

Голова Верховної Ради України, Андрію Володимировичу, будь ласка.

Парубій А.В.:

- У нас відбуваються офіційні консультації. Ці офіційні консультації відкриті. Направду я візьму перше слово.

Ви вчора оголосили з трибуни Верховної Ради, що Ви розпускаєте коаліцію. Це звучало гарно, дякую. І направду в мене є питання до вас.

Зеленський В.О.:

- Я не говорив, що я розпускаю коаліцію.

Парубій А.В.:

- Вибачте, Верховну Раду. І у мене є питання швидше до Вас, а на підставі чого це відбувається?

Ляшко О.В.:

- Володимире, я хочу на консультацію, дайте команду вашій охороні пропустити мене на консультацію з Президентом.

Репліка:

- Це голова фракції Олег Ляшко.

Парубій А.В.:

- Я розумію, що запросили його Ви, то ви і приймайте рішення.

Ляшко О.В.:

- Ви порушуєте Конституцію… (діалог в залі).

Парубій А.В.:

- Отже, я свою думку завершу. Згідно Конституції України, власне я маю з собою Конституцію України, є три умови, за яких може відбутися розпуск парламенту. Перша з них, це коли протягом 30 днів місяця не була сформована нова коаліція. Це, коли протягом 60 днів не був призначений новий Уряд, відповідно попередній був відправлений у відставку. І третя передумова – це коли протягом 30 днів Верховна Рада України не змогла зібратися на свої пленарні засідання.

Я, станом на зараз, не бачу жодної конституційної підстави для Указу про розпуск парламенту. На зараз, більш того, ми перебуваємо в процесі конституційному консультацій по створенню нової коаліції. І у тих консультаціях бере участь багато фракцій, які тут присутні. Я не знаю яким чином завершаться ці консультації, але цей процес розпочався 17 травня і згідно Конституції він має тривати до 17 червня. Фактично тоді ми можемо і будемо мати підстави для проведення консультацій з приводу передчасних виборів.

Я в даному випадку хочу говорити як людина, яка опирається на законну Конституцію. Я розумію, що є суспільний запит. І суспільна доцільність..

Зеленський В.О.:

- Це найголовніше.

Парубій А.В.:

- Ні, Закон найголовніше. Я вважаю, що найголовніший Закон. Ви знаєте, що після Майдану був, наприклад, суспільний запит, щоб тих, що голосували за 16 січня щодо них були суспільні запити специфічні. Але бійці самооборони їх захищали, захищали кожного з них від юрби, тому що ми розуміли, що є державні інституції і якщо ми тільки відійдемо від букви Закону, від букви Конституції, тут же…

Ляшко О.В.:

- Доброго дня, я можу десь зайняти крісло?

Зеленський В.О.:

- Обов'язково.

Ляшко О.В.:

- Дякую. Чи на лідера фракції не розрахували?

Зеленський В.О.:

- Розрахували, будь ласка, сідайте.

Ляшко О.В.:

- Будь ласка, куди?

Зеленський В.О.:

- Зараз знайдемо.

Ляшко О.В.:

- Чи можу я спитати, чому Ви заборонили, щоб була пряма трансляція в ефірі? Ваша охорона мене не пропустила.

Зеленський В.О.:

- У нас іде зараз трансляція.

Ляшко О.В.:

- Пряма трансляція?

Зеленський В.О.:

- Ні, не пряма.

Ляшко О.В.:

- В мене, Володимире, питання є до Вас.

Зеленський В.О.:

- Можна Андрій Володимирович закінчить, а потім Ви. Чи Ви, вибачте, не поважаєте спікера?

Ляшко О.В.:

- Володимире, я поважаю Вас і спікера, я хочу задати просте питання, чому Ви дали своїй охороні команду не пропускати…

Зеленський В.О.:

- Я не давав ніяких команд.

Ляшко О.В.:

- Там дивилося 8 тисяч людей. Я абсолютно впевнений, що всі вони хочуть почути вашу позицію, побачити у прямому ефірі, а не записи змонтовані. І вони мають на це право. Я хочу Вас як новообраного Президента спитати, чому Ви дали команду охороні не пропускати мене, вони щойно билися зі мною.

Зеленський В.О.:

- Вас били?

Ляшко О.В.:

- Да, коли я намагався пройти, вони мене відштовхували, вони мене били, вони забрали в мене телефон. Я повідомляю, якщо Ви очевидно про це не знаєте, я повідомляю Вам про цей факт. І прошу вас..

Зеленський В.О.:

- Я розберуся з цим питанням.

Ляшко О.В.:

- Я прошу Вас, дякую, що Ви розберетеся, я прошу Вас, пане Володимире, дати команду охороні, повернути мені телефон і включити пряму трансляцію наших консультацій. Це перше.

Я прошу у Вас відповіді. Верніть мій телефон.

Зеленський В.О.:

- Я не забирав у Вас телефон.

Ляшко О.В.:

- Мій телефон забрала ваша охорона. Верніть мій телефон.

Я можу розраховувати, що мій телефон Ви мені вернете, Ви не заперечуєте проти того, щоб ці історичні для країни консультації ішли в прямому ефірі.

Зеленський В.О.:

- Олег Валерійович, Ви з любого приводу робити історичний момент.

Ляшко О.В.:

- Так само як і Ви.

Зеленський В.О.:

- Дуже дякую. Ви ж мене запитали.

Ляшко О.В.:

- Володимире, я можу свій телефон забрати? Верніть мені телефон. Дайте команду охороні.

Зеленський В.О.:

- Я хочу, щоб Ви тут не роздавали нікому команди зараз, Олегу Валерійовичу, я хочу дослухати спікера Верховної Ради України.

Ляшко О.В.:

- Пане Володимире, я прошу Вас дати команду охороні повернути мій телефон.

Зеленський В.О.:

- Дуже дякую.

Ляшко О.В.:

- Шановні колеги, я лідер фракції, я прошу вашої солідарності. Ми ж говоримо про відкритість. Хто боїться відкритих трансляцій? Хто боїться того, щоб українці бачили, що відбувається?

Володимире, Ви вважаєте нормальним забрали телефон, відштовхнули від дверей, не пускають на консультацію – Ви мене запросили, на ці консультації, Ви казали про відкритість влади.

Зеленський В.О.:

- Да.

Ляшко О.В.:

- Я Вам допомагаю робити відкритість влади.

Зеленський В.О.:

- Дуже дякую.

Ляшко О.В.:

- Ви в замін забрали в мене телефон і вдарили добре по руці. Нічого переживемо, не сахарні.

Я прошу дайте команду, не починайте своє президенство із порушення Конституції і порушення прав громадян. Ви гарант Конституції.

Зеленський В.О.:

- Да.

Ляшко О.В.:

- Я прошу дайте команду, верніть мій телефон, будь ласка. Це моя приватна власність, яку в мене свавільно у Вас тут позбавили, верніть мій телефон. Я Вас дуже прошу, верніть мій телефон і включимо пряму трансляцію. Я хочу, щоб українці бачили Вашу позицію, для кожного українця це важливо, Вас обрали мільйони людей, вони хочуть знати Вашу позицію. Я хочу, щоб вони бачили мою, крім того я пам'ятаю Ваші слова, що Ви все зміните, давайте починати мінятися. Не знімайте годинники коли до Вас приходять, тут немає записуючих пристроїв і не забирайте…

Зеленський В.О.:

- Андрій Володимирович з годинником, я бачу всі з годинниками.

Ляшко О.В.:

- На охороні знімали. І не забирайте телефони, віддайте мій телефон, будь ласка.

Зеленський В.О.:

- Дякую Вам, Ваша думка для нас дуже цікава.

Ляшко О.В.:

- Дякую, віддайте мій телефон.

Зеленський В.О.:

- Я передаю слово Андрію Володимировичу, якщо можна.

Ляшко О.В.:

- Андрію Володимировичу, з Вашого дозволу я все-таки хочу, щоб мені повернули мій телефон.

Шановні колеги, парламент розпущений, вам не має куди спішити, але тут ідеться про…

Зеленський В.О.:

- Парламент не розпущений.

Ляшко О.В.:

- Розпущений, Ви вчора про це заявили. Я взяв Ваш історичний виступ, який з великою увагою прочитав тричі.

Пане Володимире, перед тим як перейти до консультації, я прошу Вас дати Вашій команді охороні повернути мій телефон. Ви не маєте права забирати в мене телефон. Порошенко так не робив як Ви, Порошенко телефон у мене не забирав. Я прошу Вас дати команду віддати мій телефон.

Зеленський В.О.:

- Дуже дякую.

Ляшко О.В.:

- І я Вам дякую. Дайте команду, верніть мій телефон.

Іра, вибач, тебе тільки що не били, а мене отам двоє "мордоворотів" тягали і забрали телефон. Я Вас прошу, я дуже прошу Вас спокійно, толерантно, з повагою до новообраного Президента – дайте своїй команді охороні повернути забраний у мене телефон. І включіть будь ласка те, що зараз відбувається в цьому залі, це історичні події, які впливають на життя кожного українця.

Зеленський В.О.:

- У нас консультації, ми можемо їх продовжити чи ні?

Ляшко О.В.:

- Володимире, це консультації, які тягнуть за собою вплив на долі мільйонів українців, я наполягаю на тому, щоб Ви включили стенограму засідання наших зустрічей, щоб все, хто говорить кожен із учасників велось під стенограму для архіву, для нащадків, для дослідників і крім того, я наполягаю на прозорості – це те, що Ви обіцяли на виборах, дайте людям прозорість. Включіть із цієї кімнати, де приймалися корупційні рішення, переключіть прозорість, приберіть звідси корупцію, не ховайтеся від людей.

Зеленський В.О.:

- Я не ховаюся.

Ляшко О.В.:

- Включіть трансляцію пряму, включіть пряму трансляцію, там стоять десятки камер і всі хочуть знати про що ми з вами тут говоримо. Я наполягаю на тому, щоб Ви включили пряму трансляцію, щоб мільйони українців бачили Вашу позицію і позицію кожного тут присутніх.

Ви не маєте права ховатися від людей. Ви не маєте права робити те, що тут робилося, я Вам скажу що тут робилося, тут приймалися дуже погані рішення, Ви не ту кімнату обрали для прийняття позитивних рішень. Включіть перше прозорість, прозорість – оце буде запорука подолання корупції. А Ви з чого починаєте? А Ви забрали телефон.

Репліка:

- Давайте працювати. Ми не можемо слухати одного лідера фракції, у всіх рівні права.

Ляшко О.В.:

- Віталій, у тебе не забирали телефон? У мене забрали. Володимире, віддайте телефон і стенограма.

Колеги, я прошу, Андрію Володимировичу, я звертаюся до Вас, як до Голови парламенту, ми не почали ще офіційні консультації.

Репліка:

- Ми залишили всі телефони і ми завжди приходили до Президента і лишали телефони. Це завжди було так. Є регламент певний якийсь.

Ляшко О.В.:

- Андрію Володимировичу, я звертаюся до Вас як до Голови парламенту наполягати на тому, по-перше, в Конституції написано "консультації з Головою парламенту і лідерами фракцій". І лідер фракції кожний тут рівний – раз.

Друге – я прошу Президента України…

Зеленський В.О.:

- Я хочу, щоб Ви перестали просто говорити, ми передали слово Голові Верховної Ради Андрію Парубію і на цьому закінчили, будь ласка. Це ж не Верховна Рада.

Ляшко О.В.:

- Пане Володимире, я хочу перестати говорити, я прошу Вас…

Зеленський В.О.:

- Я ж Вас почув, коли люди просять, а не наполягають, просять – їм відповідають людям. Я Вам відповідаю, Олег Валерійович.

Ляшко О.В.:

- Пане Володимире.

Зеленський В.О.:

- Я знаю, хто я, не треба казати стільки.

Ляшко О.В.:

- А я знаю хто я.

Зеленський В.О.:

- Пане Ляшко, Ви сказали: "Я прошу Вас", я почув Вас.

Ляшко О.В.:

- Я прошу Вас повернути телефон і включити трансляцію, зробіть це.

Зеленський В.О.:

- Я Вам відповідаю – я ж почув Вас. Ні, Ви ж просите чи зробіть це?

Ляшко О.В.:

- Зробіть це.

Зеленський В.О.:

- Ви ж попросили чи Ви мені даєте наказ, що мені робити?

Ляшко О.В.:

- Я Вас прошу зробити це, це перше. Друге…

Зеленський В.О.:

- Не потрібно друге і третє, Олег Валерійовичу. У нас є Голова Верховної Ради, давайте йому передаємо слово.

Ляшко О.В.:

- У нас є Голова Верховної Ради, у нас є лідери фракцій, у нас є високоповажний Президент України.

Я прошу Президента України дотримуватися вимог Конституції України. Ви зібрали нас не на приватну вечірку, Ви зібрали нас для консультацій по розпуску парламенту. Я наполягаю на тому, щоб ця зустріч йшла під стенограму, щоб ця зустріч фіксувалася, щоб кожен учасник зустрічі виступив…

Зеленський В.О.:

- У нас фіксується зустріч.

Парубій А.В.:

- Можна два слова? Якби це було би в Голови Верховної Ради України, Ви мали би від мене повноважну відповідь, але зараз ми в гостях.

Ляшко О.В.:

- У Вас би такого не було.

Парубій А.В.:

- У мене є прохання, зараз Ви звернулися до Володимира Олександровича з проханням, щоб була пряма трансляція. Він відповів не згодою, він на це має право, це його позиція, він на це має право.

І тому я пропоную, перше, вияснити чи справді ведеться стенограма. Я думаю, будь хто з працівників, які тут є присутні, вам зараз просто скажуть технічно ведеться вона чи не ведеться.

Я думаю цього є достатньо.

Зеленський В.О.:

- Ми знаємо, що вона ведеться. І Ви на початку своєї промови запитали мене, я Вам відповів: "Так ведеться", будь ласка.

Парубій А.В.:

- Цей з'ясований момент. І з цього моменту ми переходимо до консультацій. Ви сказали свою позицію і я вважаю, що це неправильно, коли до голови фракції застосовується сила, я вважаю це неприйнятним за будь-яких обставин і будь-яких умов. Скажімо ніколи, наголошую ніколи у Комітеті Верховної Ради такого бути не могло. І не то що не було, бути не могло.

Я продовжую свою думку і я вважаю, що завершу свою думку. Я вважаю, що політична доцільність це важливий момент, він застосовувався дуже часто і в нашій історії сто років тому, коли прийшли більшовики, і він застосовувався і протягом триста років, але закон, є ключовий момент для прийняття цих рішень.

І коли гарант Конституції в перший день може чинити дії, які порушують Конституцію, це може мати дуже погані наслідки для держави в цілому.

Я, пане Володимире, чи Вам говорили про те, що має бути повага до інституції, має бути повага до закону і це, мені здається, очевидна річ, бо на червоне світло треба стояти, а на зелене треба їхати, тому що так зазначено в законі, тому що не можна робити дій антизаконних, бо це неправильно, воно породжує дуже багато прецедентів.

Я це усвідомлюю, що з моменту, коли буде підписаний Ваш Указ, фактично вибори є неминучими і повірте тоді ніхто не боїться, ні хто не боїться виборів. Ми чесно йшли, кожен по-своєму, мені не соромно за жоден день своєї роботи. І я знаю, що ніякий судовий позов не може їх зупинити. Бо судовий позов може бути поданий, але він буде розглянутий судом по суті вже тоді, коли буде сформована нова Верховна Рада України. І тому я цілковито усвідомлюю, що Ваш Указ може бути підписаний, але я питаюсь Вас: "Пане Президенте, на підставі чого Ви плануєте підписати Указ про розпуск Верховної Ради України? На основі чого Ви зробили публічну заяву про те, що Ви розпускаєте Верховну Раду України?"

Зеленський В.О.:

- Дуже Вам дякую!

Ляшко О.В.:

- Можна по ходу ведення, пане Голово?

В Конституції України написано – стаття 90, пане Президенте, стаття 90 Конституції України написано; "Президент.."

Репліка:

- Повноважений.

Ляшко О.В.:

- Ні не "Повноважений", якщо до права Президента розпускати парламент, це дуже важливо.

Пане Голово, я хотів про інше сказати.

Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається Президентом України після консультацій з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій Верховної Ради України.

У мене по процедурі питання нашої зустрічі скажіть, будь ласка, в якості кого за цим столом, де ідуть консультації, присутня, вибачте я не знаю як ваше прізвище? Як Вас звати і хто Ви? Представтесь будь ласка, хто Ви є, яку Ви займаєте посаду і яке Ви, відповідно до статті 90 Конституції України берете право у консультаціях про розпуск Верховної Ради?

Я, пане Президенте, можу задати це питання? Хто за цим Столом крім Вас і лідерів фракцій ще бере участь у цих консультаціях?

В Конституції України вказано вичерпний перелік осіб, які мають право на участь у цих консультаціях – Голова парламенту, Перший заступник Голови парламенту, заступник Голови парламенту і лідери фракцій. Жодної іншої особи тут не вказано. Я дуже сподіваюся, що після Вашої інавгурації, в нас почнеться ера дотримання Конституції і законів України. Тому я прошу представити всім нам особу, яка сидить за цим Столом, яка її є посада, в якому статусі ця особа бере участь у консультаціях і чи відповідає це Конституції?

Зеленський В.О.:

- Дуже дякую! Будь ласка, Андрію.

Богдан А.Й.:

- Моя фамилия Богдан, звати мене Андрій. Я на даний час є Радником Президента України з правових питань. Я надаю йому консультативну допомогу з питань юридичних і політичних.

Пан Президент має право визначати круг осіб, які знаходяться в даній кімнаті, в тому числі і технічний персонал, до якого на даний момент, я відношусь.

Олег Валерійович, у нас дуже обмежений час на проведення консультацій.

Дочитати можна на официйному порталі Администрації президента України