21 червня 2019 року відбулося обговорення Доктрини економічної безпеки з доктором юридичних наук, економічним фахівцем партії Слуга народу Данилом Гетманцевим та експертом з податкових та митних питань Вітою Форсюк.

У зустрічі взяли участь представники Української Ради Бізнесу, Фонду підтримки економічної безпеки та фахівці Економічної експертної платформи. Підприємці та експерти наголошували на необхідності прийняття системного документу – Доктрини економічної безпеки*, яка містить пропозиції з реагування на основні економічні загрози - від викривлення конкуренції до світової економічної кризи.

«Це приклад, коли бізнес відійшов від вузькокорпоративних інтересів і було розроблено документ, який посилить позиції держави», - підкреслив Василь Даниляк, віце президент «Концерну Галнафтогаз».

Бізнесмени піднімали болючі питання тіньового бізнесу, нечесної конкуренції, уникання сплати податків, нелегальних АЗС та проблеми в комунікації з Державною фіскальною службою. Говорили про необхідність відкриття земельного ринку, ліцензування та демонополізації енергетики.

Популярные статьи сейчас
Долгов не обобраться, если забудете об этом: украинцам напомнили о важной процедуре Отвыкайте от отопления: украинцев просят сделать это до отключения, чтоб не пострадать Жертвовать желудком ради коммуналки больше не придется: пенсионерам назначат доплаты Готовьте документы: "Укрпочта" начинает выплаты до 3 тысяч гривен
Показать еще

Данило Гетманцев зауважив, що зміст Доктрини схожий у підходах з програмою нинішнього Президента України і програмою партії «Слуга народу».

Водночас Данило запропонував сконцентруватися на конкретних законопроектах, які можна було б прийняти та отримати ефект у короткостроковій та середньостроковій перспективі.

Грігол Катамадзе, президент Асоціації платників податків України, член УРБ ознайомив Д.Гетманцева із ТОП-10 пріоритетів українського бізнесу, розробленими УРБ, СУП, Фондом та регіональними асоціаціями. Серед пріоритетів надважливі інституційні зміни – зокрема ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів у правохоронних органах і створення єдиної аналітичної служби, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал, зниження навантаження на фонд оплати праці, лібералізація трудового законодавства тощо.

Данило повідомив, що беззаперечно підтримує переважну більшість цих пріоритетів, а ще по кільком необхідна окрема дискусія та деталізація цих пропозицій.

Підсумовуючи, представники бізнесу та Д.Гетманцев домовилися про формат співпраці в експертних групах за різними напрямками.

«Білий бізнес потребує від влади сигналу про підтримку, - зазначила Надія Бедричук, керівник Асоціації прямого продажу. - Виснажлива конкуренція з тіньовим сектором, який підтримують корумповані або неефективні державні органи, призводить до того, що прозорий бізнес опиняється в невигідних умовах і програє».

Д.Гетманцев погодився, що такий сигнал білому бізнесу потрібно надати.

*Документ розроблений Фондом підтримки економічної безпеки України та експертами Інституту соціально-економічної трансформації, Українського інституту майбутнього та Центру соціально-економічних досліджень CASE України за юридичної підтримки Sayenko Kharenko. У Доктрині відображено загрози та виклики компонентам економічної безпеки держави (інституціональній, фінансовій, макроекономічній, соціально-демографічній, енергетичній, зовнішньоекономічній та інфраструктурній), їх потенційні наслідки та шляхи розв’язання.