Управління нерухомістю є підприємницька діяльність, орієнтована на власника об'єкта нерухомості. У світовій практиці під «управлінням нерухомістю» розуміються дії керуючої організації або компанії щодо об'єктів нерухомості (ОН), спрямованих на досягнення цілей, сформованих власником даного об'єкту.

Керуюча компанія повинна забезпечувати професійне управління, стосовно ремонту, технічного контролю, профілактичних робіт та інших робіт з утримання житлового фонду, також керуюча компанія повинна забезпечувати на належному рівні роботу з мешканцями та власниками ОН, забезпечуючи їм безпечне і комфортне використання ОН.

У практиці управління комерційною нерухомістю існують такі функціональні моделі: - управління коштами - Facility management; - управління майном - Property management; -¬ управління активами - Asset management. Дізнайтесь більше на сайті Activitis.

Activitis: моделі які використовуються при управлінні об’єктом нерухомості

Наведені моделі відображають, перш за все, ступінь участі керуючої компанії в процесі управління об'єктом комерційної нерухомості. Модель Facility management передбачає надання послуг власнику об'єкта нерухомості по організації технічного функціонування об'єкта. Основними цілями управління по

даній моделі є: - раціональне використання об'єкта на основі зниження витрат і зростання якості послуг, що надаються; - своєчасне проведення робіт по усуненню дефектів об'єкта.

Популярные статьи сейчас
Два тарифа на воду: новые цены установили для жителей многоэтажек и частного сектора Расписываться не нужно: когда повестка будет считаться врученной Украинские пенсионеры получат по 500 гривен "бонуса": кто в списке "летних" счастливчиков Это должен делать каждый, у кого есть смартфон: чехол и стекло на экран не защитят
Показать еще

Дана модель спрямована на вирішення завдань організації технічного обслуговування, ремонту у відриві від інших стадій життєвого циклу об'єкта. Тому Facility Management можна назвати технічним менеджментом об'єкта нерухомості, а саме сукупністю принципів, методів, засобів і форм управління технічним станом будівлі, його інфраструктурою.

Модель Property management доповнює Facility Management (інфраструктурний та технічний менеджмент) шляхом надання послуг по комерційному менеджменту, який пов'язаний з функціонуванням об'єкта нерухомості з комерційної точки зору і полягає в обслуговуванні договорів оренди, роботі з орендарями, які забезпечують основний дохід від об'єкта комерційної нерухомості.

Таким чином, відмінність розглянутих моделей полягає в їх цільових установках, а саме, Facility Management спрямований на раціоналізацію витрат і, як наслідок, зростання доходів. У свою чергу, Property management спрямований на пошук і залучення додаткових джерел доходу. Отже, Property management повинен доповнювати Facility Management в області комерційного менеджменту.

Модель Asset management включає в себе управління інвестиційним портфелем нерухомості (управління активами) і полягає у всебічному управлінні нерухомістю - від розподілу повноважень по організації управління до визначення відповідальності за якість послуг. Asset management включає в себе як функції розглянутих моделей (маркетинг, здача в оренду, перепрофілювання), так і додаткові - фінансовий менеджмент (управління фінансовими потоками і ризиків).

Використання даної моделі в сукупності з моделлю Facility Management може збільшити прибутковість об'єкта, забезпечивши зниження витрат на його утримання. Однак в цьому випадку, Facility Management повинен бути самостійно реалізований, а не бути складовою частиною Asset management. На початковому етапі розвитку ринку професійного управління комерційною нерухомістю більшість компаній працювали на основі моделі Facility Management. Активний розвиток ринку комерційної нерухомості, зростаюча конкуренція зажадали від керівників підприємства зниження витрат, оптимізації бізнес-процесів - що зажадало переходу до моделі Property management.

На сучасному етапі розвитку ринку комерційної нерухомості в послугах професійного управління об'єктами нерухомості на самих ранніх стадіях реалізації проекту потребують як власники нерухомості, так і девелопери, що обумовлено високою складністю нерухомості як об'єкта управління. Впровадження професійного управління об'єктом здатне не тільки підвищити вартість об'єкта за рахунок зниження витрат на експлуатацію, ведення детального бухгалтерського, податкового та управлінського обліку, а й підвищити привабливість об'єкта нерухомості для потенційних орендарів та інвесторів.