Україна відновила імпорт електроенергії з Росії, - пише він на своїй сторінці в Facebook.

"Два тижні тому в коментарі виданню Главком голова комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус обіцяв, що "з Росії у нас імпорту електроенергії не буде". Вчора імпорт електроенергії з Росії розпочався. Перед тим Герус протягнув в законопроект №1084 "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" поправку, яка дозволила імпортувати електроенергію за прямими контрактами. Наступного дня президент його підписав", - зазначає політолог, повідомляє "Обозреватель"

Натомість, Національне бюро розслідувань України (НАБУ) активізувалося в розслідуванні так званої формули Роттердам+, яка дозволяла закуповувати вугілля для українських електростанцій.

"НАБУ заповзято переслідує ініціаторів формули Роттердам+, яка три роки дозволяла не імпортувати електроенергію в РФ, проте залишила феросплавні заводи Коломойського без пільг на електроенергію. Ту саму, яку так заповзято критикував Герус, канал "1+1" та ціла купа професійних "антикорупціонерів"-заробітчан на кшталт Сергія Лещенка", - підкреслює він.

Популярные статьи сейчас
Проверяйте банковскую карточку: украинцам дополнительно выплатят по 4000 гривен Повремените с покупками: выплаты пенсий задержат Поймали на улице и принудительно увезли в ТЦК: украинцам рассказали, как себя вести Придется платить по 8,79 грн за кВт: энергетики предупредили всех потребителей
Показать еще

Експерт підкреслює, що імпорт електроенергії з Російської Федерації здійснюється структурами, наближеними до підприємця Ігоря Коломойського.

"Електроенергію з РФ імпортує компанія "Юнайтед Енерджі". За даними ЗМІ вона була найбільшим постачальником газу видобутку напівдержавної "Укрнафти" для потреб "Дніпроазоту", який входить до активів Ігоря Коломойського. Ще раніше компанія "Нафта Форс", яка формально належить заправнику з АЗС Коломойського, почала постачати російське вугілля на державне "Центренерго", - повідомив Голобуцький.

Як повідомлялося, 1 жовтня 2019 р відбулася перша поставка електроенергії за двостороннім контрактом у напрямі "Росія-Україна", її здійснила приватна компанія "Юнайтед Енерджі", яку пов’язують з інтересами бізнесмена Ігоря Коломойського. Трейдер імпортував з Росії електроенергію рівним графіком потужністю 100 МВт.

Як повідомляв ExPro, 18 вересня Верховна Рада за пропозицією голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса внесла зміни в закон України "Про ринок електроенергії", якими був дозволений імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в ОЕС України на умовах двосторонніх контрактів.

20 вересня повідомлялося, що приватна компанія "ТАС енергія країни", власником якої являється бізнесмен Сергій Тігіпко, планує імпортувати електроенергію з РФ у державної компанії "Інтер РАО".