Тарифи на електричну енергію для побутових споживачів в Україні мають бути підвищені до ринкового рівня, а ті хто потребує допомоги, мають отримувати компенсації з державного бюджету.


Про це в ефірі телеканалу «Україна24» повідомив економіст Григорій Кукуруза.


«Є базові принципи: я прихильник все-таки високих тарифів для населення. Незахищені категорії населення, наприклад пенсіонери, - їм можна компенсувати з бюджету. Для інших категорій населення, стримувати низькі ціни на електроенергію за рахунок вищих тарифів для промисловості – це, я переконаний, некоректно», - зазначив економіст.


За його словами, таким шляхом пішли всі економічно розвинені і благополучні країни.


«Якщо не помиляюся, то все-таки країни, які намагаються розвивати ринкову економіку, навпаки, за рахунок населення знижують ціни для промисловості, власне тарифи на електроенергію», - додав економіст.

Популярные статьи сейчас
Пенсионерам выдадут сертификаты на 400 гривен Реинкарнация "Славуты": обновленный ЗАЗ может утереть нос даже премиальным иномаркам Кто из украинцев останется без льгот в 2024 году Изменение цены на электроэнергию: в НКРЭКУ сделали заявление для потребителей
Показать еще


Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 г. Вони складають 0,9 грн/кВт.год на перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год на інший обсяг місячного споживання, що в більш як чотири рази менше ніж середній тариф в Європі.
За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.


Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.
Ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електроенергії підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства та Європейська комісія. Експерти зазначили, що від рішення по тарифах залежить подальша фінансова підтримка України від МВФ.