Рішення Антимонопольного комітету щодо ситуації в енегоострові Бурштинської ТЕС необґрунтоване і жодним чином не буде сприяти вирішенню проблем в цьому ринку.


Про це заявив член громадської ради Міністерства енергетики Сергій Чех на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.


«Рішення АМКУ недостатньо обґрунтованим та таким, що жодним чином не наближає окрему торговельну зону енергетичного ринку України до умов в яких працюють виробники та постачальники основної частини нашої енергосистеми», - наголосив Чех.


За його словами, АМКУ намагається нібито покращити конкуренцію в Бурштинському енергоострові шляхом накладення багатомільйонних штрафів, хоча реальне вирішення питання лібералізації ринку в регіоні лежить в іншій площині.


«Зона БуТЕС – де-факто є частиною європейського ринку електроенергії. Вона синхронізована з загальноєвропейською енергосистемою, так званою ENTSO-E. Особливість полягає в тому, що ця зона надзвичайно мала. В ній є один великий виробник та декілька дрібних. При цьому основними продавцями на біржових сегментах є імпортери», - наголосив Чех.

Популярные статьи сейчас
"Нафтогаз" дал 9 дней: что нужно сделать даже если газ не потребляете Заплатите от 17 000 до 51 000 грн: украинцев предупредили о штрафах с 1 апреля Долгов не обобраться, если забудете об этом: украинцам напомнили о важной процедуре Украинцам готовят тарифный удар после отопительного сезона
Показать еще


Для підвищення конкуренції на цьому ринку необхідно прискорити синхронізацію всієї української Об’єднаної енергосистеми із електромережею країн ЄС, вважає Чех.


«Синхронізація дозволить лібералізувати ринок електричної енергії України в цілому та на території енергоострову. В такому випадку в регіоні з’являться нові учасники ринку, що підвищить конкуренцію та знизить оптові ціни на відповідних сегментах ринку електроенергії», - зазначив член громадської ради Міністерства.
Нагадаємо, 15 грудня АМКУ вирішив стягнути з компанії ДТЕК 275 млн гривень, звинувативши компанія в «зловживанні монопольним становищем». В компанії таке рішення назвали надуманим і повідомили про намір звернутися до суду через безпідставні звинувачення.