23 грудня 2020 року відбулася Робоча он-лайн зустріч у режимі відео-конференції представників бізнесу – активних членів Асоціації платників податків України з Головою Державної податкової служби України Олексієм Любченком, його першим заступником Наталією Рубан та керівниками підрозділів за відповідними напрямками роботи.

Зі сторони Асоціації платників податків України на зустрічі були присутні Президент Асоціації, член Колегії ДПС України – Грігол Катамадзе, Генеральний директор ВГО АППУ – Людмила Герасименко.

Від Державної податкової служби України, окрім Голови служби Олексія Любченка, участь в зустрічі прийняли: Наталія Рубан - Перший заступник Голови ДПС, Євген Олейніков - Заступник Голови ДПС, Ліля Булковська - В.о. директора Департаменту електронних сервісів, Мар’яна Куц - Директор Департаменту методології, Олексій Задорожний - начальник управління вдосконалення методології податку на прибуток підприємств Департаменту методології, Сергій Тимошенко - начальник управління вдосконалення непрямого оподаткування Департаменту методології, Ірина Удачина - В.о. директора Департаменту податкового аудиту, Антон Чиж - В.о. директора Департаменту податкового адміністрування, Віктор Чубенко - Начальник відділу адміністрування акцизного податку з юридичних та фізичних осіб управління адміністрування акцизного податку Департаменту контролю за підакцизними товарами, Геннадій Гендлер - Заступник начальника управління – начальник відділу контрольно-перевірочної роботи управління контролю за виробництвом, обігом та ліцензуванням палива Департаменту контролю за підакцизними товарами.

Популярные статьи сейчас
Номер будет заблокирован: абоненты Lifecell могут потерять самое дорогое Хватит на хлеб, пополнение счета и упаковку семечек: кому с 1 апреля добавят к пенсии 500 грн Если не успели сдать в банк – радуйтесь: монеты номиналом 5 копеек можно дорого продать Кого не мобилизуют в армию: список профессий
Показать еще

Участь у заході прийняли 51 представник з 47 підприємств – активних членів Асоціації, 29 із яких є великими платниками податків, із:

Волинської області – ПРАТ «Луцьксантехмонтаж №536», СП ТОВ «Модерн-Експо», ПРАТ «СКФ Україна», ТОВ «Теріхем Тервакоскі»;

Донецької області - ПП «БЭЛЬ»;

Запорізької області - ТОВ «Ейчді-Груп»;

Київської області – ПРАТ «Київський КПК», ДП «Міжнародний Аеропорт «Бориспіль», ТОВ «Білоцерківхлібопродукт», АТ «Бротеп-Еко»;

Львівської області - АТ «Галичфарм», ПРАТ «Концерн Хлібпром», АТ «Кредобанк», ПрАТ «Львівський лікеро-горілчаний завод», ТЗОВ «Перша Приватна Броварня», ТОВ «Свісс Кроно», ТОВ «Снєжка-Україна»;

Миколаївської області - ТОВ СП «Нібулон»;

Одеської області - ТОВ «Лампочка»;

Тернопільської області - ПП НВО «Енергоощадні Технології», ТОВ «Україна», ПРАТ «Тернопільський Молокозавод», ТОВ «СЕ Борднетце-Україна»;

Харківської області - Дочірнє підприємство з іноземними інвестиціями «Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», ТОВ «Куб-Газ», АТ «Турбоатом»;

Херсонської області - ПРАТ «ДМК «Таврія»;

Хмельницької області - ТОВ «Тін Імпекс», ТОВ «Автобан Трейлерз Україна»;

Черкаської області - ТОВ «Аудит Консалтинг Сервіс»;

Чернівецької області - ПП «Артон»;

Міста Києва - ТОВ «Віта Верітас», ПРАТ «ВФ Україна», ТОВ «Епіцентр К», ДП «Науковий токсикологічний центр імені Академіка Л.І.МЕДВЕДЯ МОЗ України», ПРАТ «Природні Ресурси», АТ «Таскомбанк», АТ «Фармак», ТОВ «Фірма Технова», ТОВ «І ЕС ТІ Медіа», ТОВ «Лодіс», ТОВ «Спортлаб», ТОВ «Теліані Трейдінг», ПРАТ «СБК», ТОВ «Флайтек».

Під час зустрічі обговорювались не лише проблемні питання, які постали перед бізнесом у такий непростий для них та всієї країни час, а й розглядались пропозиції, які на думку бізнесу потребують вирішення, зокрема і шляхом внесення змін до нормативно-правових актів.

На початку заходу Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе подякував Голові ДПС України Олексію Любченку за те, що незважаючи на напружений ритм роботи він не тільки підтримав ініціативу Асоціації щодо проведення робочої зустрічі керівництва ДПС України з платниками податків - членами Асоціації, а й знайшов можливість прийняти в ній особисту участь. Все це говорить про те, що ДПС України на чолі з Головою служби відкрита до спілкування та конструктиву з «білим» бізнесом та про його державницький підхід. Бо, як казала Маргарет Тетчер - 71-й Прем'єр-міністр Великої Британії: «Немає жодних державних грошей, є гроші платників податків», - зауважив Грігол Катамадзе.

На початку свого виступу Голова ДПС України Олексій Любченко привітав учасників заходу та відмітив, що «24 листопада поточного року податкова служба відзначала «Новий рік». Це, виключно, завдяки тому, що платники податків виконали свої податкові зобов'язання».

Олексій Любченко зазначив, що екс-Міністром фінансів було некоректно сформовано дохідну частину бюджету. Так, було запропоновано 76 млрд. грн. податку на додану вартість, а платники податків «відреагували майже в 120 млрд. гривень».

Далі Голова ДПС України наголосив: «Хочу всіх переконати. Незважаючи що грудень минулого року був складний, а грудень цього року ще складніший, бо країна офіційно дев’ять місяців бореться з коронавірусом, наступний рік буде збалансований. ДПС бачить всі можливості платників податків, особливо неплатників, які ведуть «агресивну податкову політику» та якими податкова служба буде продовжувати займатися». Дана ситуація переконує мене особисто в тому, що ми на вірному шляху».

Зокрема, Олексій Любченко зупинився на питанні відшкодування ПДВ, зазначивши, що заявлені в грудні цього року 14 млрд. грн. будуть повністю повернуті платникам податків. «Ми маємо 40% приросту податку на додану вартість в порівнянні з минулим роком. ДПС України створює всі умови та розширює ринок для реального сектору економіки, який працює та сплачує податки», - запевнив Голова ДПС України.

На питання Президента АППУ Грігола Катамадзе стосовно залишку невідшкодованого ПДВ, Голова ДПС України Олексій Любченко відповів: «Все що заявлено в цьому році до відшкодування – повернуто, навіть більше. При цьому, «гасяться» залишки невідшкодованого ПДВ, які були на початок року. Так, ми входили в поточний рік із заборгованістю невідшкодованих сум ПДВ у розмірі 27,4 млрд. грн., було заявлено до відшкодування 122,7 млрд. грн., при цьому відшкодовано 128,7 млрд. гривень. Були звісно упередження, бо не всі заявки були «добросовісними». Залишок на 01 грудня 2020 року невідшкодованого ПДВ становить 19,2 млрд. грн».

Олексій Любченко розповів учасникам заходу про його бачення дискусії у суспільстві за двома напрямками: перший - це надання доступу до персональних даних в частині отриманих доходів та сплачених податків, другий - громадський комплаєнс. «Так як податкова служба повинна мати свій імідж, своє обличчя, так і бізнес повинен відповідати певним критеріям», - відмітив Голова ДПС України і запропонував учасникам робочої зустрічі широко це підтримати та розвивати.

Наприкінці свого виступу Олексій Любченко подякував Гріголу Катамадзе та авторському колективу за якісну підготовку та проведення масштабного аналізу щодо оцінки ризиків та загроз фіскальної безпеки України, та зауважив, що від ДПС було залучено 5000 респондентів.

Наостанок, Голова ДПС України Олексій Любченко побажав всім успіху та проведення таких плідних зустрічей в режимі оф-лайн!

Далі, Грігол Катамадзе, звертаючись до присутніх зазначив, що цей рік був складним для усіх. Однак він, як Президент Асоціації, та Генеральна дирекція Асоціації, не дивлячись на запровадження карантинних заходів на всій території України та на страшну хворобу, продовжують тримати руку на пульсі ситуації, що відбувається в країні з бізнес-середовищем і запевнив, що прикладається максимум зусиль для захисту прав та законних інтересів членів Асоціації, а також підняття авторитету Асоціації як в українському суспільстві, так і за її межами. Він подякував членам Асоціації за виявлення ними бажання прийняти участь у робочій зустрічі, що свідчить про небайдужість бізнесу до ситуації, яка склалася сьогодні в державі.

Далі Президент АППУ запропонував провести зустріч конструктивно з користю справи для обох сторін: ДПС та бізнесу. Він представ керівників підприємств, які виявили бажання виступити на робочій зустрічі, зауваживши їм, що в зустрічі приймають участь представники ДПС України, які вивчали/опрацювали питання і пропозиції та готові надавати відповіді. Тому, зауважив Грігол Катамадзе учасникам заходу: «будьте готові озвучити свої проблеми/пропозиції коротко і по суті».

Зі своїми пропозиціями та проблемними питаннями виступили:

Дмитро Таранчук - Директор з правового забезпечення АТ «Фармак»;

Олексій Немерюк - Директор ПП «БЭЛЬ»;

Ігор Герасимчук - Головний бухгалтер АТ «Таскомбанк»;

Аліна Скоморохова - Генеральний директор «Тін Імпекс»;

Михайло Різак - Заступник Генерального директора ТОВ СП «Нібулон»;

Віктор Солтис - Заступник Голови Правління – директор ПрАТ «Тернопільський молокозавод» ТМ «Молокія»;

Ігор Демчук - Фінансовий директор ТОВ «Теріхем Тервакоскі»;

Ніна Шевченко - Головний бухгалтер ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат».

Також, під час зустрічі Президент АППУ Грігол Катамадзе звернувся до членів Асоціації – учасників заходу: «Опрацьовуючи надані Вами проблеми виявили записи блокування податкових накладних. При з’ясуванні з підприємством виявилося, що це блокування податкових накладних у контрагентів. В черговий раз, я як Президент Асоціації платників податків України та член Колегії ДПС звертаюся до Вас - платників податків з проханням, у випадку проблем з відшкодуванням ПДВ або блокуванням ПН невідкладно надавати нам конкретні кейси зі сканкопіями відповідних документів на вже зазначену мною електронну адресу Асоціації для подальшого на них реагування ДПС України. Повірте мені. Сьогодні ДПС України робить все від них залежне, щоб спростити та полегшити Вам, бізнесу, життя».

Також, Грігол Катамадзе звернувся до в. о. директора Департаменту податкового адміністрування Антона Юрійовича Чижа з проханням оперативно розглянути Звернення Асоціації за № 888/6 від 15.12.2020 року (вхідний номер ДПС України № 47824/6) стосовно проблем активного члена ПрАТ «Слобожанська будівельна кераміка».

Під час зустрічі були обговорені актуальні проблемні питання та пропозиції щодо змін до законодавства в сфері оподаткування, зокрема:

- скасування податку на репатріацію при промоції українських товарів за кордоном;

- застосування ставки ПДВ у розмірі 7 % на операції з непрямого експорту лікарських засобів;

- скасування необхідності виробникові мати акцизний склад для операцій з підакцизними товарами та спростування позиції, що кількість податкових постів повинна відповідати кількості складів, а також врегулювання питання переміщення спирту етилового між акцизними складами в межах одного суб’єкта господарювання;

- сплата акцизного збору та пропозиції щодо удосконалення порядку сплати цього збору;

- удосконалення норм законодавства щодо подання до контролюючих органів Форми 20-ОПП, а також щодо операцій банку із заставним майном;

- сплата авансових платежів по ПДВ при імпорті матеріалів, необхідних для власного виробництва;

- відшкодування ПДВ ;

- пропозиція щодо імплементації пункту «f» статті 15 Директиви 2003/96/ЄС в частині компенсації/скасування акцизу на пальне для внутрішнього судноплавства;

- заміна податку на прибуток підприємств на податок на виведений капітал;

- доступ приватних компаній до комерційної таємниці через отримання бази податкових накладних та використання інформації щодо цін, асортименту, обсягів поставок, а також запропонував переглянути критеріїв для включення суб’єктів господарювання до річного плану перевірок;

- анулювання ліцензії на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) тощо.

Грігол Катамадзе звернувся до директора ПП «БЭЛЬ» Олексія Немерюка з проханням обговорити питання щодо удосконалення порядку сплати акцизного збору з колегами, які мають такі ж проблеми, та напрацювати пропозиції, які в разі необхідності внесення змін до існуючого законодавства будуть направлені Асоціацією платників податків України до Міністерства фінансів України.

Генеральний директор Асоціації Людмила Герасименко привітала усіх учасників зустрічі та звернулася до членів Асоціації з проханням надати на електронну пошту Асоціації info-appu@ukr.net до кінця грудня місяця теми та лекторів відповідного органу виконавчої влади для включення їх в Програму наступного Семінару, який Асоціація проведе орієнтовно на початку лютого місяця 2021 року після локдауну.

Також, Людмила Герасименко нагадала членам Асоціації, що орієнтовно 10 травня 2021 року розпочнеться прийом Заявок від платників податків на участь у Рейтингу «Сумлінний платник податків – 2020» та закликала не зволікати та подавати Заявки вчасно, а також зауважила, що Рейтинг вже з квітня 2020 року офіційно є брендом Асоціації, проводиться кожного року, починаючи з 2011 року і в цей тяжкий для усіх нас рік не став виключенням.

Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко подякував Гріголу Катамадзе та всій команді ВГО «Асоціація платників податків України» за ініціативу проведення он-лайн робочої зустрічі з представниками бізнесу – членами Асоціації, а також привітав усіх з наступаючими Новорічними та Різдвяними святами.

Наприкінці заходу Грігол Катамадзе подякував колегам податкової служби та членам Асоціації за конструктивну робочу зустріч та зауважив, що вони завжди можуть розраховувати на підтримку ВГО АППУ.

Він зазначив, що проведення заходу в такому форматі в черговий раз підтверджує відкритість керівництва податкової служби до діалогу та спілкування з бізнесом, розуміючи його проблеми та демонструючи свою готовність до співпраці.

Наприкінці заходу, Президент Асоціації, член Колегії ДПС України Грігол Катамадзе привітав усіх присутніх з наступаючими Новорічними та Різдвяними святами, побажав, щоб прийдешній рік став для усіх періодом хороших змін, був щедрим на добрі справи, успіхи в роботі, бізнесі, сімейному житті. «Вірю, що 2021 рік стане для України та кожного з нас роком перемог, мирного неба, процвітання та родинного благополуччя. Адже все в наших з Вами руках», - завершив він.