Не просто ресурс, а найвища цінність: безперебійна робота великого виробництва неможлива без фахової та вмотивованої команди працівників. Водночас під час війни більшість вітчизняних промислових компаній стикаються з дефіцитом персоналу, плинністю кадрів та новими викликами у соціальній сфері. Як у буремні для країни часи забезпечити підтримку багатотисячної спільноти та сталість бізнес-процесів – власним досвідом демонструє Київський картонно-паперовий комбінат, що є містоутворюючим підприємством Обухівщини.

2320 осіб – саме таку кількість співробітників наразі налічує штат ПрАТ «ККПК», складової австрійського холдингу Pulp Mill Holding, чиї виробничі потужності сконцентровані в Обухівському районі на Київщині. А враховуючи пенсіонерів, стажистів та членів родин працівників, можна констатувати, що довкола комбінату в столичному регіоні сформувалось багатотисячне ком’юніті.

З одного боку, саме наявність великої команди дозволяє Київському КПК з року в рік посідати лідерські позиції у целюлозно-паперовій індустрії та плідно працювати на користь економіки держави. З іншого, це – значна відповідальність, яка ставить підприємство перед серйозними викликами, особливо на тлі військового стану й несприятливої макроекономічної ситуації.

Фото ККПК
Фото ККПК

Як загальний кадровий голод у країні вплинув на виробничі процеси ККПК?

Популярные статьи сейчас
Украинцам спишут часть долгов за коммуналку: кому разрешат не платить Семьи воссоединятся, будем ездить – куда хотим: астролог назвал дату конца военного положения  Новая схема кражи - в опасности каждый, у кого есть карта: украинцам рассказали, как не потерять деньги Vodafone порадовал абонентов бесплатным интернетом: как получить
Показать еще

У контексті негативної демографічної тенденції, спричиненої війною, дефіцит кадрів в Україні набуває загрозливих масштабів – при тому, що потреба в робочій силі для відновлення економіки лише зростає. На цьому тлі понад 800 вітчизняних компаній вдалися до релокації потужностей. Натомість Київський картонно-паперовий комбінат тримає курс на збереження і створення нових робочих місць у столичному регіоні.

«Завдяки згуртованій команді професіоналів, нам вдається максимально забезпечувати потреби виробництва в кваліфікованих спеціалістах. До нашого колективу долучаються люди з інших куточків країни, які вимушено залишили свої оселі. Комбінат намагається максимально підтримати їх, надаючи роботу і конкуренту заробітну плату», – зазначають у ККПК.

Станом на сьогодні, до колективу комбінату вже долучилися 20 працівників, які мають офіційний статус ВПО.

Фото ККПК
Фото ККПК

Нестандартні кадрові рішення: як Київський КПК розширює горизонти пошуку персоналу в регіоні та за межами своєї локалізації?

Компанія розглядає варіанти найму персоналу віддалених регіонів, у тому числі з використанням спеціалізованих онлайн-платформ для пошуку роботи, а також розвиває внутрішні резерви через навчання, підвищення кваліфікації персоналу для опанування суміжних професій, виконання нових функцій тощо.

Крім того, аби забезпечити виробництво трудовими ресурсами без суттєвих коливань в роботі підприємства, ККПК установлює гнучкі графіки і запроваджує серед працівників комбінату мотиваційні програми реферального рекрутингу. У компанії наголошують: такий інноваційний підхід дозволяє не лише знайти нових кваліфікованих співробітників за рекомендаціями чинних членів колективу, а й досить суттєво заохочувати останніх грошовими коштами.

Безпечність роботи і соцпакет: Київський картонно-паперовий комбінат пропонує привабливі умови працевлаштування.

Як соціально відповідальний роботодавець, Київський КПК виділяє декілька надважливих чинників для залучення майбутніх працівників.

Перший – безпечні умови роботи на виробництві. Йдеться як про сучасне обладнання, так і додаткові постійні навчальні тренінги з питань охорони праці та безпеки на виробництві. Для цього компанія проводить системну роботу з модернізації виробництва, впровадження вищих управлінських стандартів, підвищення ефективності роботи тощо.

Другий – задоволення потреб команди шляхом забезпечення стабільної роботи, конкурентної зарплати, покращення добробуту працівників.

«Звісно, заробітна плата – це обов’язкова умова будь-яких трудових відносин, але це далеко не все. І тренди останніх років свідчать: ми маємо формувати пропозиції співробітнику в ключі індивідуальних потреб людини, її очікувань та інтересів. Тому намагаємося забезпечувати працівників не лише стандартним соцпакетом і абсолютним дотриманням умов і гарантій трудового законодавства України, а й реалізуємо додаткові комплексні програми турботи про здоров’я», – підкреслюють на ККПК.

Фото ККПК
Фото ККПК

Зокрема, компанія надає працівникам своєчасне медобслуговування у власній амбулаторії та впроваджує програми корпоративного медичного страхування, яке поширюється не лише на чинних співробітників комбінату, а й на пенсіонерів підприємства за рахунок роботодавця.

Фото ККПК
Фото ККПК

В єдності – сила: ККПК допомагає співробітникам під час війни.

Київський КПК є одним з найбільших благодійників столичного регіону: торік підприємство спрямувало на доброчинні ініціативи понад 90 млн грн. Допомога надається як працівникам комбінату і членам громади, які опинилися в складних життєвих обставинах, так і мешканцям інших областей, які найбільше постраждали від війни.

У компанії не забувають і про тих, хто ціною власного життя і здоров’я захищає державу. Наразі понад 250 працівників ККПК боронять Україну. За рішенням керівництва підприємства, за такими співробітниками не лише зберігається робоче місце і посада, а й щомісячно виплачується матеріальна допомога, еквівалентна середньому заробітку.

«За період війни в Україні, що триває вже понад 9 років, враховуючи 21 місяць повномасштабного вторгнення, 13 наших працівників віддали життя, відстоюючи незалежність і суверенітет нашої країни», – зауважують у правлінні ПрАТ «ККПК».

У важкий для країни час підприємство не лише максимально фокусує увагу на збереженні кадрового потенціалу, але й щиро допомагає членам колективу та їхнім родинам.

Відтак, резонно було б сподіватись на розуміння і таку ж підтримку бізнесу та працівників і з боку державної влади. Адже у разі зупинки Київського КПК тисячі людей опиняться без засобів існування, соціальний фон у регіоні суттєво погіршиться, а бюджет – недоотримає сотні мільйонів гривень, критично необхідних для життєдіяльності країни.

Нагадаємо, понад рік бюджетоутворююче підприємство працює під силовим пресингом. Попри те, що суди різних інстанцій неодноразово визнавали претензії правоохоронців до групи компаній необґрунтованими, діловій репутації виробника було завдано шкоди, яка призвела до проблем із залученням зовнішнього фінансування. Зокрема, капіталовкладень у створення нових робочих місць, які сьогодні вкрай необхідні країні. Відтак австрійська сторона закликала українську владу до деблокування діяльності Київського КПК. Та чи відповідатиме фінальне рішення у цій справі національним інтересам – питання наразі відкрите.