Національна поліція (НПУ) та СБУ проводять обшуки у близько десяти фірмах у рамках розслідування щодо постачання в Україну неякісних та небезпечних медичних виробів за бюджетні кошти. У центрі скандалу опинились дві ключові фірми: «Кратія» та її сателіт – орган з оцінки відповідності «Уні-Серт» (отримав ці повноваження по закону, що вже втратив силу).

Про це йдеться у матеріалі Антикор.

Як з’ясувалось, дані фірми ймовірно афільовані між собою, що вказує на порушення українського законодавства та європейські стандарти. Якщо слідчих ніхто не мотивує і вони доведуть вину, то можливе покарання бенефіціарів цих компаній – Максима Багрєєва та Миколи Романьок – стане революційним для розвитку ринку. Є надія, що це нарешті розбурхає корупційне болото, в яке чиновники загнали дану галузь, спотворивши ідею гармонізації українських стандартів з сучасним європейським законодавством.

Чи можливе показове пороття «революціонерів» на цьому ринку та за що? Далі у журналістському розслідуванні.

12 років за підробку

Згідно матеріалів судових ухвал, низка фірм, що прямо або опосередковано належать таким собі Максиму Багрєєву та Миколі Романьок, фігурують у кримінальному провадженні №12017000000001548. Провадження було відкрите «за фактом заволодіння бюджетними коштам, виділеними закладам охорони здоров’я на закупівлю медичних виробів шляхом підроблення сертифікатів відповідності на вказані медичні вироби та реалізації за бюджетні кошти неякісних та не забезпечених гарантійним і сервісним обслуговуванням медичних виробів». Тобто продукція, що повинна бути абсолютно безпечною для здоров’я громадян, фактично не пройшла процедуру сертифікації по європейським стандартам.

Популярные статьи сейчас
"Земля задрожит под ногами": ясновидящий Герман увидел точный год победы Украины Повремените с покупками: выплаты пенсий задержат Отдавать по 10% от пенсии не придется: "Киевстар" порадовал стариков бюджетным тарифом Как в других странах привыкли подтирать попу и почему на нас смотрят, как на дураков: всё дело в культуре
Показать еще

Провадження відкрите за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. А отже комбінаторам світить до 12 років позбавлення волі.

У березні-квітні 2019 р. за клопотанням слідчого НПУ Печерський районний суд міста Києва прийняв ухвали про дозвіл на доступ до фінансово-господарських документів біля десятка компаній.

В усіх ухвалах суду згадуються одній ті ж юридичні особи, створені у формі ТОВ: «Український науковий інститут сертифікації» («Уні-Серт»), «Кратія ЛТД», «Кратія Медтехніка», «Хеалскеа Регулейторі Сервісез», «Архімед Сервіс», «Бюро Кратія», «Хеалскеа», «Лендмарк Лігал», «Професійні Регуляторні Послуги». В ухвалі вказані ще біля двадцяти ФОП (щоправда їх повні дані у публічний доступ суд не викладає). До речі, раніше фірма «Кратія» вже була у центрі журналістського розслідування «24 каналу» щодо шахрайства на ринку ліків.

Навіщо сертифікат

Ще з 2013 р. Україна взяла курс на зміну правил технічного доступу медичних виробів на споживчий ринок за європейським зразком. Тоді були прийняті постанови уряду про поступовий перехід на процедури оцінки відповідності медвиробів вимогам технічних регламентів. Визначено, що з літа 2017 р. постачати медпродукцію можна буде тільки після того, як певні компанії проведуть оцінку відповідності її техрегламентам, та видадуть сертифікат відповідності.

У 2014 р. Мінекономрозвитку гамузом видало дозволи (призначення) на ведення даної діяльності низці приватних та державних фірм. Фактично по волюнтаристськи, адже правил гри за європейськими стандартами ще розроблено не було. Тоді ж, у такий самий спосіб, дозвіл бути органом з оцінки відповідності (ООВ) отримав і «Уні-Серт».

Багато хто з подібних фірм роками вже випасалися біля держорганів, надаючи так звані консалтингові послуги. Фактично це були посередницькі «послуги», які дозволяли постачальникам медвиробів (виробникам, імпортерам) отримувати за вже відміненою процедурою від Держлікслужби свідоцтва про реєстрацію медвиробів. «Кратія», до речі, теж була одна з тих організацій, що промишляли консалтингом біля держорганів. Але у 2014 р. не отримувала статус сертифікаційного органу. Мабуть тому, що не мала можливості виконати навіть мінімальні вимоги щодо його діяльності.

Але от халепа. Народні депутати вирішили гармонізувати законодавство з директивами ЄС та правилами СОТ. На початку 2015 р. був прийнятий новий закон «Про технічні регламенти та оцінку відповідності». На той момент ООВ у різних галузях призначались без жодних обмежень сфери їх призначення. Не було чітких маркерів того, які вимоги повинні виконувати ці органи для державної акредитації. А треба розуміти, що видача такими ОВВ сертифікату відповідності техрегламентам – це повна легалізація продукції на ринку при виключній відповідальності цього органу. Держоргани проводять тільки ринковий нагляд за виробами, що вже реалізуються.

Щоб зупинити вакханалію новим законодавством були введені високі вимоги до діяльності сертифікаційних органів. Одними з ключових вимог стали так звані принципи безпристрасності: заборона проводити сертифікацію пов’язаними особами через консалтингові послуги (для запобігання корупції «Уні-Серт» не має права співпрацювати з «Кратія» у цій сфері, якщо вони пов’язані між собою).

З 2016 р. Мінекономрозвитку почало призначати органи за новими вимогами. А що з тими, хто був призначений ще 2014 року? Їм виявляється була дана можливість (перехідний період) пройти нову акредитацію до 2019 р.

Халявними канікулами схоже вирішили скористатись і наші герої. Фігурант кримінальної справи «Уні-Серт» до цих пір має старе призначення по неіснуючому законодавству. Й без оглядки стриже врожай з ринку. Такий собі і жнець, і швець, і на дуду грець. Але халява рано чи пізно закінчується, у гру вступає фортуна у вигляді допитливих слідчих. Схоже, що щасливий «вовчий білет» у лотерею витягнули й герої публікації.

Спрут ім. Багрєєва-Романьок

У згаданих судових матеріалах на рахунок взаємної ролі у оборудці «Уні-Серт» та консалтингової компанії «Кратія» скупа інформація. Відомо, що «у ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами уповноважених органів сертифікації (очевидно, «Уні-Серт») під час проведення робіт із оцінки відповідності медвиробів, обладнання та виробничих ділянок, що імпортується… здійснюється порушення вимог Техрегламентів…, затверджених Постановами Кабінету Міністрів України №№ 753, 754, 755 від 02.10.2013 року, а також реалізацію за бюджетні кошти медичних виробів, не підтверджених за показниками безпечності та ефективності та без гарантійного обслуговування».

Також під час розслідування встановлено, що «Кратія ЛТД» було «контрагентом з органом сертифікації медичних виробів та здійснює сертифікацію і видає сертифікати відповідності на медичні вироби з можливими порушеннями вимог Технічних регламентів…».

У зв’язку з цим формулюванням й проводиться обшук у названому вище переліку компаній. Як ми дослідили, ці фірми пов’язані між собою спільними власниками. Згідно аналізу відкритих даних державного реєстру, бенефіціарами схеми виступають Максим Багрєєв та Микола Романьок. За деякою інформацією, ці партнери з минулого року перебувають у сварці та ймовірно судяться за контроль над «Уні-Серт».

Ми не будемо перелічувати всі зв’язки між фірмами, що працюють під вивіскою «Кратія». Відслідкувати їх дуже легко через відкриті державні реєстри. Наведемо лише ключову інформацію. Керівництво та власники у цих фірмах ритмічно тасувались один з одним немов у свінгу. Основні види діяльності фірм – це послуги: консультування, перекладу, інформаційні тощо. Частина з них зареєстрована за одним адресом: Київ, вул. Багговутівська, 17-21 (6 пов.).

Зараз формально бенефіціаром більшості даних фірм виступає Галина Багрєєва через ТОВ «Професійні Регуляторні Послуги» (теж фігурант слідства). За даними журналістів «24 каналу», вона імовірно мати Максима Багрєєва. Сам Максим був чи є керівником/власником у низці перелічених фірм. В самій «Кратія ЛТД» він формально не значиться директором чи керівником. Бенефіціар фірми – знову Галина Багрєєва. Більше того, на сайті «Кратії» (cratia.ua) згадується, що це є бізнесом ТОВ «Кратія» (без слів «ЛТД»). При цьому на сторінці в FB Максим Багрєєв називає себе – керуючим партнером Cratia.

Дійсно фірма просто «Кратія» є у держреєстрі. Цікаво, що у судових ухвалах про шахрайство з сертифікатами вона не вказана – тільки «Кратія ЛТД». Належить просто «Кратія» теж Галині. До березня 2019 р. фірма перебувала в стані припинення ймовірно через те, що її податковий борг складав 9,5 тис. грн., а рахунки фірми перебували під арештом. Її директором (теж до березня) був Максим Багрєєв. З березня фірма вже не ліквідовується. А керівником «Кратія» в реєстрі призначено якогось Литвинчука Дмитра Петровича (ймовірно просто підставна людина). На сайті «Кратії» Максим Багрєєв тепер значиться радником фірми, а виконавчим директором – Ірина Бурцева (Литвинчук взагалі не згадується). У свою чергу Ірина Бурцева – офіційно директор «Кратія ЛТД» та «Кратія Медтехніка», що фігурують у кримінальному провадженні.

У приватному житті Максим Багрєєв теж полюбляє грати у «мафію»:

Як ми вище згадували, «Кратія» (обидві її версії) вже була фігурантом журналістських розслідувань. Зокрема, «24 канал» ще у 2018 р. дійшов до висновку, що постачальники несуть низку невиправданих трат витрат при реєстрації ліків на українському ринку. Мова про неофіційну частину штучних зборів «завдяки фірмам-посередникам, які, нібито, надають консультаційні послуги».

На думку розслідувачів, «помітним гравцем у цій сфері є компанія Cratia» Максима Багрєєва. У розслідуванні також було згадано частину підслідних нині фірм Багрєєва. Але цікаво, що журналісти відслідкували ще одну його компанію зареєстровану в іноземній юрисдикції: Cratia LTD (Реєстр. № 08022026, Адреса: Suite 23031 8 Shepherd Market Mayfair W1J 7JY London). За цією адресою можуть ховатись ще більше 23 тис. фірм. Видання припустило, що там «там осідають гроші українських пацієнтів».

Тому ймовірно діяльністю «Кратія» впору зацікавитись не тільки Нацполіції, а й ДФС з підключенням міжнародних інституцій. Нагадаємо, що у розслідуванні щодо підробки сертифікатів фігурують ще двадцять ФОП. Чи не нагадує ця все славнозвісні історії з відмиванням коштів з застосуванням низки консалтингових інформаційних фірм, фірм, відкритих у іноземних юрисдикціях та мережі малих підприємців (одноднівок)?

Багрєєв VSРоманьок?

Ще один герой публікації – Микола Романьок – у певний період на сайті «Кратії» значився комерційним директором, а також у низці публікацій фігурував як «партнер «Кратія» разом з Багрєєвим.

Також Романьок засвітився в компаніях, які наразі проходять по кримінальному провадженню Нацполіції. Був керівником у ТОВ «Лендмарк Лігал». Був керівником та засновником (разом з «Кратія ЛТД» та Багрєєвим) в ТОВ «Хеалскеа». Є власником ТОВ «Архімед Сервіс».

За деякою інформацією він начебто розсварився з Максимом Багрєєвим. Хто чи що ймовірно вбило клин в міцний союз солодкої парочки наразі не відомо. Але наразі на сайті «Кратії» вже немає даних про його роль у житті фірми. Чого очі не бачать, того серцю не жаль. Ймовірно між ними у суді триває заочна господарська тяжба за можливо афільований актив – «Уні-Серт».

Власне цей зв’язок та дані з ухвали про контрактні взаємовідносини між «Кратія ЛТД» й «Уні-Серт»» опосередковано вказують на те, що призначений за старим законодавством ООВ «Уні-Серт» порушує один з основоположних принципів діяльності – безпристрасність.

Безумовно наївним було б гадати, що Багрєєв чи Романьок у явному вигляді засвітились у складі засновників «Уні-Серт». Як бачимо жонглювати корпоративними правами вони уміють досить вдало.

Так от. До листопаду 2018 р. власниками «Уні-Серт» були такі собі Володимир Біліченко та Андрій Созанський.

По Біліченко цікавої інформації знайти не вдалось – з держреєстру відомо тільки, що проживає він в одному із сіл на Чернігівщині!!! (нагадаємо: фірма київська, видає дозволи на продаж медвиробів).

А от киянин Андрій Созанський – саме та фігура, що опосередковано вказувала на підконтрольність «Уні-Серт» екс-партнерам «Кратії» (Романьок та Багрєєву). За його особистою інформацією на FB, Созанський працює в одній з комерційних фірм. Судячи з усього він близький товариш Миколи Романьок, вони є друзями в Facebook й разом з запалом проводили час у новорічні свята.

На фото зверху: крайній зліва Микола Романьок, крайній справа Андрій Созанський

Також Созанський товаришує у FB з Максимом Багрєєвим:

При цьому Андрій Созанський ніяким чином як експерт не світився в темі ринку ліків та медвиробів.

Зрозуміло, що це все лише опосередковані докази афільованості фірм через спільних власників. Але слухи про те, що між реальними бенефіціарами «Уні-Серт» йде активна боротьба за даний актив, свідчить низка судових справ у господарських судах.

Станом на квітень 2019 р. 100% частки «Уні-Серт» сконцентрував такий собі Прокопов Мурат Олександрович. Людина з таким ініціалами теж значиться у друзях Багрєєва у FB. Згідно сторінці у FB Мурата Прокопова він є операційним директором у консалтинговій компанії the8790.

А судячи з підпису до цього фото Багрєєв та Прокопов товаришують не тільки у віртуальних соцмережах:

Зміна власників «Уні-Серт» супроводжується низкою судових справ у Господарському суді міста Києва, Касаційному господарському суді та Північному апеляційному господарському суді. Зокрема, Андрій Созанський (ймовірний товариш Романьок) намагається оскаржити правочини пов’язані зі зміною власності та скасувати реєстраційні записи. Стороною у цій справі також виступають Мурат Прокопов (ймовірний товариш Багрєєва) та ТОВ «Уні-Серт». На фото нижче один з прикладів судових розглядів:

Не будемо детально аналізувати чому й за що подані позови. Але, очевидно, що йде боротьба за корпоративні права на фірму – орган сертифікації з дозвільними повноваженнями. Й за двиним збігом обставин ця боротьба йде між ймовірно друзями Багрєєва та Романьока.

Звичайно, за цією ознакою ми не можемо остаточно установити афільованість фірм «Кратія» та «Уні-Серт». Але маємо надію, що правоохоронці врахують нашу інформацію про судовий батл між товаришами Багрєєва та Романьок. Й гідно, з урахуванням норм Кримінального Кодексу про дванадцятирічне покарання, оцінять всі шахові ходи горе-гросмейстерів. А заодно громадськість та МОЗ почнуть вимагати від МЕРТ виконання зобов’язань України перед ЄС. Й заставлять всіх тимчасових з 2014 р. «багрєєвих» нарешті працювати за ринковими правилами, піклуючись про здоров’я українців.

Далі буде…

Автор: Микола Майко