В квітні 2019 року Європейською Бізнес Асоціацією, Dragon Capital та Центром економічної стратегії спільно було проведено опитування 75 іноземних інвесторів. З’ясувалось, що четвертий рік поспіль основними перешкодами для виходу на український ринок є поширена корупція, недовіра до судової системи в Україні та монополізація ринків і узурпування влади олігархами.

Александр Горобец
Александр Горобец

Так дійсно є і, як кандидат у народні депутати Олександр Горобець, маю чітку позицію щодо корупціонерів.

І от що мені дивно: якщо від запланованого виходу на український ринок до відкриття першого магазину IKEA пройшло 13 років, то низка компаній так і не з’явилась в Україні взагалі.

Чому? Тому що найважливішим є вплив рівня корупції на внутрішню економіку та гальмування розвитку українського бізнесу.

Популярные статьи сейчас
Готовьте кошельки: украинцам через считанные дни повысят тарифы на коммуналку, что подорожает Украинцам готовят тарифный удар после отопительного сезона Елена Зеленская удивила украинцев своими ногами, но объяснила, почему так произошло Новая смертельная болезнь набирает обороты - "корона" помогла ей обойти иммунитет
Показать еще

І тут ми бачимо з одного боку відсутність вагомих результатів заявлених антикорупційних реформ, з іншого – зростання громадської активності в цьому напрямку.

Що не може не тішити. Завданнями громадського сектору в антикорупційній площині сьогодні залишаються: гуртування людей заради спільних дій з подолання корупційних ситуацій — підтримка дії одне одного, влаштування спільними зусиллями акцій, публічне обговорення проявів корупції, організація подання скарг, залучення медіа; просвітництво: самоосвіта та навчання, навчання друзів, знайомих, дітей, родичів, підприємців і вчителів — всіх, до кого можете доступитися, щоб упереджувати корупційні ризики.

Результатами цих зусиль буде формування певної культури антикорупційної поведінки кожного та зниження толерантності суспільства до корупції загалом.

А держава, зі свого боку, має створити умови для існування суспільства без корупції.

Для цього не достатньо налагодити роботу спеціальних антикорупційних органів — суд, комітет тощо.

Необхідно запровадити дієві механізми виведення в легальну площину тих сегментів економіки, які зараз знаходяться в тіні, створити сприятливі умови для розвитку малого та середнього бізнесу через зниження податкового навантаження та спрощення податкової звітності, забезпечити прозорий контроль вартості енергоносіїв для населення, ініціювати суттєве підняття заробітних плат, пенсій та соціальних виплат шляхом збільшення надходжень податків до бюджету внаслідок детінізації економіки тощо.

Саме спільними зусиллями громадського сектору, держави, депутатів "Слуги Народу" та просто небайдужих людей ми разом зможемо звільнити Україну від тотальної корупції.

Зробимо це разом!