ЗВЕРНЕННЯ

делегатів ХІV З'їзду Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука

м. Київ 28 листопада 2019 року

Ми, делегати ХІV-го З'їзду Асоціації платників податків України, в час повного перезавантаження та оновлення інститутів влади, в час надій на подолання всіх викликів, які стали на шляху української держави, висловлюємо високу повагу та звертаємося до представників усіх гілок новообраної влади з проханням дослухатися до голосу української громадськості.

Асоціація платників податків України засвідчує про свою підтримку зусиль нової української влади, направлених на збереження єдності країни, залучення інвестицій, підвищення кредитного рейтингу та її авторитету на міжнародній арені.

Популярные статьи сейчас
Пенсионерам начислят по 940 гривен надбавки: повезет, как всегда, не всем Отвыкайте от отопления: украинцев просят сделать это до отключения, чтоб не пострадать Перевод с карты на карту будут жестко контролировать: как могут заблокировать карту Показатели счетчика уже не аргумент: украинцев заставляют платить за свет больше, чем "накрутили"
Показать еще

Попередня влада втратила дуже багато часу і можливостей, і, як наслідок, довіру та підтримку громадськості через зволікання та нерішучість, відмову від діалогу з бізнес-середовищем.

Делегати ХІV-го З'їзду Асоціації платників податків України підтримують основоположні напрями реформування податкової системи в цілому, однак стурбовані відсутністю на сьогоднішній день узгодженої позиції законодавчої та виконавчої влади щодо проведення системної податкової реформи, направленої на створення сприятливих стабільних умов для ведення підприємницької діяльності та підвищення інвестиційної привабливості країни, детінізації економіки, викорінення корупції, а також невдоволені, що останні законодавчі зміни містять низку норм, які можуть вкрай негативно вплинути на український бізнес та викликають занепокоєння в учасників реального сектору економіки.

Виступаючи на захисті, в першу чергу, малого та середнього бізнесу Асоціація платників податків України звернулася до Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з пропозицією доопрацювати ряд законопроектів.

Необхідно зважати на негативне сприйняття безпосередньо представниками малого підприємництва запропонованих регулювань в частині РРО. Навіть за визначенням міжнародних експертів, масова фіскалізація не є панацеєю у боротьбі з контрафактною продукцією і ніяким чином не впливає на рівень зменшення показників «сірого» імпорту. Збільшення контролюючих інструментів не дає сталих позитивних результатів і може бути ефективною тільки тоді, коли РРО стануть частиною комплексної стратегії покращення адміністрування ведення бізнесу, що чітко визначає ризики для різних типів платників податків і передбачає впровадження комплексу заходів щодо зниження цих ризиків.

Необхідним є створення такої податкової політики, яка повинна бути достатньо гнучкою, тобто своєчасно реагувати як на зміни внутрішньої економічної ситуації в країні, так і враховувати зміни світової економіки задля забезпечення сталого економічного зростання та добробуту громадян країни. Створення податкових умов, сприятливих для сталого економічного розвитку України: досягнення розумного і справедливого розподілу рівня економічного й соціального благополуччя, які можуть бути збережені для наступних поколінь.

Все це можливе лише шляхом комплексного реформування діючої податкової системи України, в першу чергу, прийняття Єдиного системного документу – нового Податкового Кодексу Розвитку України.

Не секрет, що платників податків турбує перебування країни в так названому «турбо-режимі» та поспішне ухвалення законів щодо вдосконалення адміністрування податків без попереднього детального обговорення з представниками громадськості та відсутність чіткого бачення податкової реформи, запланованої, зі слів Прем'єр - міністр України Олексія Гончарука, на весну 2020 року. Сподіваємося, що під «фундаментальними змінами» мається на увазі прийняття нового Податкового Кодексу Розвитку України.

Бізнес-середовище вже давно хоче мати повну довіру до держави, яка вимірюється дуже простим показником – обсягом добровільно сплачених податків.

Ще у 2016 році фахівцями Асоціації разом зі своїми партнерами та у співпраці з українським бізнесом був розроблений новий Ліберальний Податковий Кодекс України. На сьогоднішній день даний Проект взятий за основу в Концепцію Податкового кодексу Розвитку, який підтримано Українською Радою Бізнесу (УРБ), до складу якої входить 80 громадських об’єднань України. Для розробки Проекту Асоціація залучала представників профільних організацій, фахівців з бізнесу зі всіх регіонів України, представників органів виконавчої влади, проводила широке його обговорення протягом 2017-2019 років не лише з платниками податків, а й із науковцями, економістами, громадськими діячами, податківцями, міжнародними експертами тощо. Це продукт українського національного бізнесу. Це зрозумілі «правила гри» для бізнесу, потужний поштовх для його розвитку, який, в свою чергу, швидко налаштує на правильні «рейки» всю економіку держави.

Основні положення Єдиного системного документу - Податкового Кодексу Розвитку базуються на вимогах сьогодення, згідно з якими податкова система України має бути гнучкою і швидко реагувати на зміни в суспільстві і економіці. Також положення Кодексу нівелюють частину ризиків економічній безпеці, які досліджені фахівцями провідних аналітичних центрів та викладені у Концепції Доктрини економічної безпеки, що містить пропозиції з реагування на основні економічні загрози — від викривлення конкуренції до світової економічної кризи.

Прийняття нового Податкового Кодексу Розвитку України базується на ТОП-10 пріоритетів бізнесу для економічного зростання країни, розроблених УРБ, зокрема, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів правоохоронних органів, ухвалення нового Податкового кодексу Розвитку та Митного кодексу, збереження спрощеної системи оподаткування, сприяння легальному мікро- і малому підприємництву та інші.

Ми впевнені, що прийняття такого нового Податкового Кодексу Розвитку України дасть можливість вивести економіку України із «тіні» та стане переломним моментом для розквіту держави в цілому.

Щоб якісно провести реформування податкової системи та убезпечитися від хибних кроків, необхідно залучати до обговорення усі зацікавлені сторони. Асоціація платників податків України підтримує необхідність швидких темпів змін та готова бути майданчиком для якісних обговорень будь-яких законодавчих ініціатив та сприяти долученню до них широкого кола бізнес-спільноти з усіх регіонів. Ми переконані, що тільки об’єднання зусиль влади, бізнесу та громадськості дасть можливість якісного проведення податкової реформи та нового поштовху для розвитку підприємництва в Україні, відновлення довіри до органів влади, стати стабільним наповнювачем бюджетів усіх рівнів.

«Ми повинні перестати бути країною-проблемою – маємо стати країною-можливістю», як заявив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Делегати ХІV-го З'їзду Асоціації платників податків України висловлюють довіру новій владі, підтримують обраний темп та заявляють, що й надалі спрямовуватимуть свої зусилля на вирішення проблемних питань у сфері оподаткування з метою досягнення балансу інтересів держави і бізнесу, формування податкової культури платників податків та сумлінного виконання ними своїх громадянських обов’язків.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що він особисто та Уряд мають великі сподівання та докладають максимум зусиль для розвитку країни та для досягнення цієї мети.

Команда Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» тільки «ЗА», щоб наша країна була процвітаючою, незалежною та успішною.

Разом з тим, делегати XIV З’їзду виражають велику стурбованість та вважають, що на даний час є питання, які вимагають невідкладного вирішення та прийняття Верховною Радою України наступних законопроектів:

- від 14.11.2019 р. за № 2442 «Про внесення змін до Закону України «Про громадські об’єднання» в частині членства в громадських організаціях юридичних осіб;

- від 09.10.2019 р. за № 2248 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» в частині відміни ліцензування зберігання пального, яке використовується суб’єктами господарювання виключно для забезпечення власних виробничих потреб.

Делегати ХІV-го З'їзду Асоціації платників податків України запевняють Президента України Володимира Зеленського, Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука про свою готовність до конструктивної співпраці, участі у законотворчій роботі та сприяння впровадженню економічних реформ.

За дорученням делегатів ХIV З'їзду

Всеукраїнської громадської організації

«Асоціація платників податків України»

Президент Асоціації ВГО АППУ Грігол Катамадзе