Полтавщина дуже ласий регіон, тому після призначення очільника ОДА між політичними угруповуваннями почалась боротьба за крісло першого заступника. Поки що перемагає група Шаповалова-Хомутинніка.

Юрий Тарасенко
Юрий Тарасенко

Полтавська область одна з останніх отримала очільника місцевої ОДА. Тривалу боротьбу за неї вели різні групи політичного впливу. про це пише Рolitrada.

Претендентом на область був олігарха Ігоря Коломойського, який діє в регіоні через лінію Хомутиннік-Шаповалов та багато інших бажаючих. Та ж доволі неочікувано місцеву ОДА очолила людина, яка більш лояльна до Офісу президента, а саме Олег Синєгубов.

Полтавщина – це не лише аграрний регіон, а й насамперед нафтогазоносний. Таким чином, ніхто не збирається так просто покладати руки. За даними місцевих ЗМІ першим заступником Синєгубова мають погодити людину з орбіти Юрія Шаповалова.

Популярные статьи сейчас
Летальность примерно 52%: ВОЗ предостерёг о вспышке опасного вируса Свет будут отключать на 6 часов, а об отоплении зимой и не мечтайте: украинцев серьезно предупредили Пересчет пенсий с 1 мая: чего ждать старикам Лишний раз не помоешься: с 1 мая поднимают цены на водоснабжение - сколько заплатим
Показать еще

Мова йде про одіозного радника міського голови Кременчука Віталія Малецького – Юрія Тарасенко. Першого вже давно пов’язують з Шаповаловим, адже вони постійно з’являються разом на публіці й оточення Малецького працювало на нардепа в останніх парламентських виборах.

Юрій Тарасенко ж став відомий загалу під час листування Юрія Шаповалова у Верховній раді, яке засняли кореспонденти Цензор.НЕТ. Так, прямо під час засідання парламенту депутат писав Юрію Тарасенко, що по ним працює столичний ОБЕП (управління захисту економіки).

«В місті столичний УЗЕ, працюють по нам. Обережно! Особливо телефон»,- Юрій Шаповалов

Юра Фін» (підписаний у телефоні) відповідає: «Ок. Турки одумалися, просять по 10 машин піску в день, ми підтвердили».

Шаповалов: «Чудово! Вчора Емре обіцяв 300-500 т скинуть»

Також Шаповалов та Тарасенко обговорювали, як йде справа по відправці піску «туркам», яким вони повинні відправляти 10 машин піску в день. Не важко здогадатися, що мова йде про турецьке підприємство «ОНУР», яке будує низьку доріг в області.

Для забезпечення будівництва по області розривають цілі кар’єри піску, звісно без дозволів. Один з таких і «риє» Юрій Тарасенко з Юрієм Шаповаловим. Риють у Кременчуці на Раковці поблизу Крюкова. Цей пісок свого часу був туди штучно звезений, аби утворити захисну дамбу на випадок затоплення. Проте з 2015 року його вивозять, а міська влада зрозуміло з яких причин цього не бачить.

Взагалі офіційно Юрій Тарасенко просто радник міського голови Кременчука з питань фінансів (тому й підписаний у Шаповалова «фін»). Чим він займався до цього невідомо, проте в мережі можна відшукати повідомлення, що він працював фінансовим аналітиком у міністерстві аграрної політики. Також був експертом «Фонду розвитку українського села», хоча попри гучну назву офіційно такого фонду не існує.

Всі ці повідомлення взяті з релізів Мінагрополітики, яке використовувало Юрія Тарасенка в якості штучного «експерта» й посилалось на його «схвальні відгуки» в період 2015-2016 роки. На той момент це міністерство очолював Олексій Павленко, який до того очолював групу компаній «Фокстрот». Саме в цій групі працював до нардепства й Юрій Шаповалов.

Таким чином другою людиною в області може стати людина, яка обговорює з Шаповаловим постачання незаконно видобутого піску з захисної дамби Кременчука для турків. На Полтавщині ж, як вищезгадувалось, проблема з піском стоїть вкрай гостро. Лише за оцінками СБУ втрати бюджету 250 млн грн. За останні роки не законні кар’єри з’явились ледь не в кожному районі.

Проте «піщані браконьєри» не нехтують й загрозами життю. В 2018 році один з турецьких громадян (працівник ОНУР) покінчив життя самогубством, принаймні офіційно. Проте незадовго до того, як його знайшли повішаним, він був свідком у справі передачі хабара місцевим чиновникам.

Тепер один з тих, хто працює в цьому бізнесі, може стати другою людиною області. Можна не сумніватися, що цей підсадний експерт повністю залежить від свого шефа. Шеф же входить до орбіти депутатів Хомутинніка та Коломойського. А отже і питання незаконного видобутку природних ресурсів в області, яке і так стоїти максимально гостро може ще більш загостритись.

Область вже знає історії про побиття й підпал автомобілів активістів щодо цієї теми. Проте ще не мала «піщаного браконьєра» на посаді першого заступника голови ОДА.

У випадку свого призначення Юрій Тарасенко стане таким собі «смотрящім по області», яким він зараз є в Кременчуці. Проте чи назначать його, питання відкрите: боротьба за регіон триває до останнього заступника