Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входять 80 бізнес-асоціацій, вітають завершення процесу підготовки до другого читання законопроєкту № 1208-2 щодо створення Бюро фінансових розслідувань, передає УРБ.

Бізнес та суспільство з 2014 року чекають виконання політичних заяв, обіцянок Президента та передвиборчої програми партії влади щодо ліквідації податкової міліції та створення єдиного правоохоронного органу у сфері розслідування економічних злочинів. Нарешті такий законопроєкт не лише з’явився у парламенті, а й має всі шанси стати повноцінним законом.

Представники Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики у процесі доопрацювання проєкту 1208-2 до другого читання активно та прозоро співпрацювали з усіма зацікавленими сторонами (бізнес-асоціаціями, експертами) та зробили одразу декілька важливих та конструктивних кроків – зокрема:

  • встановлене законодавче обмеження чисельності БФР – до 4 тисяч осіб;
  • доопрацьована процедура конкурсу з призначення керівника Бюро;
  • встановлений розмір посадових окладів та додаткових виплат для співробітників Бюро (понад 20 прожиткових мінімумів) – від 40 тисяч гривень на місяць і вище;
  • обмежено вплив СБУ на економічні процеси, що з урахуванням ліквідації відповідних силових підрозділів у структурах Національної поліції та СБУ значною мірою усуває дублювання функцій з контролю економіки.

Зазначена робота була завершена ще 14 листопада поточного року, але проєкт досі не внесений до сесійної зали парламенту.

Популярные статьи сейчас
Астролог увидел в мае "беду" для Украины ТЦК дал мужчинам 60 дней: сообщить обязательно Школы теперь ждут массовые проверки: родители добились своего Валютный рынок ждут важные изменения: как можно будет сдать или купить доллары
Показать еще

Також важливо зазначити, що «ліквідацію податкової міліції, економічних підрозділів Нацполіції, СБУ, прокуратури та створення шляхом прозорого конкурсного відбору із залученням громадськості єдиного аналітичного органу фінансових розслідувань» – передбачено Декларацією про наміри, підписаною влітку 2019 року між Політичною партією Слуга Народу та Українською Радою Бізнесу.

Тому український бізнес очікує не лише прийняття законопроєкту про Бюро фінансових розслідувань, а й завершення ліквідації економічних підрозділів Нацполіції у 2019 році та внесення найближчим часом до парламенту нового закону про реформу СБУ із відсутніми функціями з боротьби з економічними злочинами.

На цей час суспільство та бізнес мають величезні очікування глибоких реформ, тому члени Української Ради Бізнесу закликають голову парламенту, голову профільного комітету та всі конструктивні сили у Верховній Раді України негайно розглянути та прийняти в цілому законопроєкт №1208-2, а Президента – терміново підписати відповідний закон.