Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входять 80 бізнес-асоціацій, вітають завершення процесу підготовки до другого читання законопроєкту № 1208-2 щодо створення Бюро фінансових розслідувань, передає УРБ.

Бізнес та суспільство з 2014 року чекають виконання політичних заяв, обіцянок Президента та передвиборчої програми партії влади щодо ліквідації податкової міліції та створення єдиного правоохоронного органу у сфері розслідування економічних злочинів. Нарешті такий законопроєкт не лише з’явився у парламенті, а й має всі шанси стати повноцінним законом.

Представники Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики у процесі доопрацювання проєкту 1208-2 до другого читання активно та прозоро співпрацювали з усіма зацікавленими сторонами (бізнес-асоціаціями, експертами) та зробили одразу декілька важливих та конструктивних кроків – зокрема:

  • встановлене законодавче обмеження чисельності БФР – до 4 тисяч осіб;
  • доопрацьована процедура конкурсу з призначення керівника Бюро;
  • встановлений розмір посадових окладів та додаткових виплат для співробітників Бюро (понад 20 прожиткових мінімумів) – від 40 тисяч гривень на місяць і вище;
  • обмежено вплив СБУ на економічні процеси, що з урахуванням ліквідації відповідних силових підрозділів у структурах Національної поліції та СБУ значною мірою усуває дублювання функцій з контролю економіки.

Зазначена робота була завершена ще 14 листопада поточного року, але проєкт досі не внесений до сесійної зали парламенту.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Також важливо зазначити, що «ліквідацію податкової міліції, економічних підрозділів Нацполіції, СБУ, прокуратури та створення шляхом прозорого конкурсного відбору із залученням громадськості єдиного аналітичного органу фінансових розслідувань» – передбачено Декларацією про наміри, підписаною влітку 2019 року між Політичною партією Слуга Народу та Українською Радою Бізнесу.

Тому український бізнес очікує не лише прийняття законопроєкту про Бюро фінансових розслідувань, а й завершення ліквідації економічних підрозділів Нацполіції у 2019 році та внесення найближчим часом до парламенту нового закону про реформу СБУ із відсутніми функціями з боротьби з економічними злочинами.

На цей час суспільство та бізнес мають величезні очікування глибоких реформ, тому члени Української Ради Бізнесу закликають голову парламенту, голову профільного комітету та всі конструктивні сили у Верховній Раді України негайно розглянути та прийняти в цілому законопроєкт №1208-2, а Президента – терміново підписати відповідний закон.