Експерти вважають проблеми із програмним забезпеченням НЕК «Укренерго» серйозною перепоною на шляху своєчасного впровадження реформи еногоринку.

«Для кожного з ринків, а їх буде декілька, має бути встановлене програмне забезпечення, в яке будуть заходити учасники ринку та проводити торги. Це для ринку на день наперед, це внутрішньодобовий ринок, це балансуючий ринок, це ринок допоміжних послуг. Балансуючі та допоміжні послуги – за це відповідає «Укренерго». В «Укренерго» є проблема з фінансуванням програмного забезпечення для балансуючого ринку», - пояснив експерт аналітичної компанії DiXi Group з питань ринку електроенергії та відновлювальних джерел Олексій Михайленко.

Наявність проблем із програмним забезпеченням визнав Голова НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

«Є неприпустимою така історія, яка відбувається з непогодженням платежів по проекту Світового банку за розробку програмного забезпечення. Це неприпустимо катастрофічно, категорично. Це ставить під загрозу все впровадження ринку», - заявив В.Ковальчук під час круглого столу у комітеті ТЕК Верховної Ради «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання», що відбувся 6 лютого.

«Ми вже отримали офіційне повідомлення розробника, що він призупинив свою діяльність» - повідомив В.Ковальчук.

Популярные статьи сейчас
Один день – 1 гривна: "Киевстар" подсказал как пользоваться услугами почти даром Обращайте внимание на серийный номер: какие гривневые банкноты можно продать за баснословные суммы Что на самом деле делают контролеры с вашими счетчиками: чего бояться, а чего не стоит Украинцам указали на два обязательных платежа, которые нельзя игнорировать
Показать еще

Експерти вказують на можливість затримки запланованого початку роботи нової моделі енергетичного ринку України через проблеми з програмним забезпеченням «Укренерго».

«Якщо на 1 липня не буде функціонувати все програмне забезпечення усіх ринків, то доведеться перенести. Поки не буде запущене це програмне забезпечення. Коли ми кажемо про проблему з програмним забезпеченням балансуючого ринку. Тобто, важливо, щоб всі ринки, про які йде мова в реформі, запустилися одночасно», - вважає О.Михайленко.

«Балансуючий ринок буде в «Укренерго». Це його проблеми, і він повинен вирішувати. Якщо в нього є затримки, він повинен їх надолужувати», - вважає президент «Першої енергетичної асоціації України» Василь Котко.

Нагадаємо, на виконання зобов'язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентаріями прийнятий закон «Про ринок електричної енергії». Закон передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг. Нова модель енергоринку має бути впроваджена починаючи із 1 липня 2019 року.