Журналіст та ведучий програми "Знак якості" Костянтин Грубич, який ділиться простими рецептами смачних страв на своєму каналі в YuoTube, показав, що готували для Лесі Українки.

На своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Костянтин Грубич розповів про секретний рецепт червоного борщу, який готували у сім'ї видатної українки. Цей перепис передавали з покоління в покоління.

"Це "Лизаветин борщ". Баба Лизавета та її чоловік Купер’ян - колишні кріпаки бабусі Лесі Українки Єлизавети Драгоманової з Полтавщини. Лизавета працювала у неї кухаркою 40 років, Купер’ян допомагав у господарстві. Баба Лизавета прожила більше 100 років, померла у 1918-му. Про славний Лизаветин борщ є згадки у родинному епістолярії. Його секрет полягав у прикисленні борщу яблуком-антонівкою. Ось перепис Лизаветиного борщу від Ізидори Косач-Борисової, гадяцької родички Лесі Українки, яка емігрувала до США", - розповів Грубич. Костянтин Грубич

Леся Українка
Леся Українка

Рецепт приготування борщу:

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Спершу курку потрібно варити до готовності та процідити відвар. Обчищені і промиті буряки нашаткувати соломкою, скропити щедро буряковим квасом та присолити. Перемішати з нашаткованим соломкою яблуком-антонівкою. Покласти їх у глибоку сковорідку з накривкою, додати жир, зібраний з відвару, і тушкувати до напівготовності.

Тепер цибулю, обчищене і помите коріння моркви та петрушки нашаткувати соломкою і легенько обсмажити у маслі. У проціджений відвар покласти нарізану частками картоплю. Довести до кипіння, а тоді додати нарізану кубиками свіжу капусту і варити ще протягом 15 хвилин.

Далі у відвар покласти тушковані з яблуком буряки, злегка підсмажене разом з цибулею коріння моркви і петрушки, перець. А також розтерте у ступі і підсмажене пшоно, розведене відваром. Ще протягом 5 хвилин кип’ятити, а тоді заправити товченим із зеленню петрушки і часником салом. Довести страву до кипіння і дати настоятися 20-30 хвилин. Подаючи на стіл, у борщ покласти порцію м’яса, сметану і посипати зеленню петрушки.

Рецепт від Костянтина Грубича, facebook.com/nejnich
Рецепт від Костянтина Грубича, facebook.com/nejnich

Нагадаємо, Масляна у 2021 році: головні заборони і прикмети свята. У цей день випікали млинці, спалювали опудало і готувалися до зустрічі весни.

Як повідомляв портал "Знай.ua", найкращі рецепти млинців на Масляну: класичні, сирні і на кефірі. Цьогоріч з 8 по 14 березня українці відзначатимуть Масляну — одне з найяскравіших і найсмачніших свят.

Також "Знай.ua" писав, пишні оладки без яєць на кефірі: проста вечеря за лічені хвилини. Готуються швидко і виходять дуже пишними