Тисячі скарг киян на халатне обрізання крон дерев, після якого вулиці "прикрашають" сухі стовбури, негативний стан понівеченої алеї каштанів на Хрещатику та обіцяні, але так і не облаштовані владою сквери – ось останні із "зелених новин" сьогодення в столиці. Проте, незважаючи на все це, міська влада збирається виділити понад 2, 7 млн грн на розробку Програми розвитку захисту зелених зон, яка, на думку ідейних чиновників, надасть можливість забудовникам зменшити апетити. Деталі цього питання дізнавалися Знай.ua на засіданні Постійної комісії Київради з питань екологічної політики.

Понад 2, 7 млн – "борг" перед міським КП

Під час розгляду питання про стан розробки нової Програми розвитку захисту зелених зон була озвучена просто феєрична сума, яка має піти на це.

"14 вересня 2018 року на підставі тендеру було укладено договір на послуги з корегування моніторингу програми розвитку зеленої зони Києва з підприємством КП "Київський інститут земельних відносин" на загальну суму 2 млн 750 тис грн. У зв’язку з відсутністю фінансування, дані роботи не можуть бути закінчені", – розповідає в.о. генерального директора Наталя Бєлоусова.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Аби хоч якось виправдати враження від озвучених цифр, представники Київського інституту земельних відносин повідомили, що головною серед проведених ними робіт стала вже здійснена ними розробка актуалізованого плану існуючого використання.

"На сьогоднішній день характеризується досить непогана картина по Києву – це десь 18, 2 кв.м озеленених територій на 1 людину. Але, якщо брати по кожному району, то вона корегується від 7, 2 до 40: 7, 2 – це Святошинський район, а 40 – це Голосіївський. Тому у новому Генплані ми хочемо відбалансувати ці території і один із методів – це створення буферних парків", – повідомили у КП "Київський інститут земельних відносин".

За словами представників КП, зараз ці рішення в процесі доопрацювання, а проект нового Генплану орієнтовно буде подаватися на схвалення Київради у жовтні цього року.

Від профільних Департаментів – жодної допомоги

Втім, ствердження виконавця процесу корегування програми розвитку зеленої зони, стало єдиною позитивною "галочкою". Як виявилося, для успішного завершення процесу бракує ще цілої купи інформації.

"Восени минулого року ми проводили ряд відповідних засідань. Головна проблема – це різниця меж зелених зон в різних реєстрах – в містобудівному кадастрі та наших інших колег. Тому для початку розробки даної програми захисту зелених насаджень потрібно розпочати роботу саме з корегування всіх меж територій, починаючи з парків та пам'яток садово-паркового мистецтва – їх потрібно захистити в першу чергу", – підкреслює представник Департаменту містобудування та архітектури КМДА Наталія Миколаївна.

Тож, відповідно, на поточний рік у Києві не розпочато роботу із залучення спеціалістів за бюджетне фінансування. І як повідомили в Департаменті містобудування та архітектури, наразі вони здійснюють аналіз подальших дій, аби визначитися, з чого розпочати. Алгоритм дій має бути узгоджено із профільними Департаментами та "Київзеленбудом".

Ще одним "додатком" у загальній системі є дані від Департаменту земельних ресурсів КМДА, які мають провести інвентаризацію земель міста. Незважаючи на те, що робота вже розпочалася, чекати ще доведеться ой як довго, оскільки ця міська цільова програма розрахована на 3 роки: з 2019-го по 2021 рік.

"М'яко кажучи, ми вже багато років поспіль продовжуємо дію Програми захисту зелених зон і ви знаєте, скільки у нас випадків, де вже побудовані інфраструктурні об’єкти. І де в даний час намагаються надалі відводити земельні ділянки громадянам, які входять до старої програми розвитку зелених зон, і ми потім маємо великий клопіт. Я хочу, щоб найближчим часом ця програма була розроблена", – відзначає голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

"Буде такий скандал, що і Президент не розбереться!"

Поки учасники обговорень обмінювалися планами та "звітом про недоробки", про стан загального стану розповів один із розробників існуючого Генплану Києва.

"Зараз фахівці тільки починають розбиратися в цій проблемі і стикаються з великими труднощами в аналізі використання земель. Інститут здійснює балансування земельних ділянок і, як правило, наосліп сумує ті рішення, які приймала Київрада впродовж останніх років, не розрізнюючи території. Це мікс, який не відображує реального положення справ і не враховує дефектів і незаконних відчужень землі", – зазначає головний співавтор чинного Генплану Києва, професійний архітектор Сергій Дюжев.

Не обійшлося і без слів критики на адресу мера Києва Віталія Кличка.

"Із затвердженням Генплану-2025 вже за кілька місяців, як того вимагає наш мер, не варто поспішати. Бо це спровокує такий скандал, що навіть новий Президент не розбереться і буде знову з'ясовувати, чому у нас знову громадське протистояння! Підкажіть меру, що непотрібно сьогодні створювати вибухонебезпечну ситуацію, тому що саме тема зелених зон розірве і столичну владу, і депутатів, і всю нашу роботу", – наголошує професійний архітектор Сергій Дюжев.

Сергій Дюжев порекомендував негайно приступити до корегування існуючого Генплану та провести аналіз земельних ресурсів, зокрема і зелених зон, та розібратися в їх класифікації.

В решті решт, члени комісії, в цілому, проігнорували його поради та проголосували за те, щоб направити звернення до міського голови та бюджетної комісії, аби якнайшвидше були виділені вищезгадані 2, 7 млн грн. А жодного слова щодо належного плану дій проговорено так і не було.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.