Літо 2020 року розпочинається з великого християнського свята - Трійці. Святий день буде особливо важливий для кожного християнина, оскільки настає після важкого періоду, пов'язаного з пандемією коронавируса, через якого українці були змушені провести в ізоляції всю весну, а багато хто з нас - залишилися без засобів до існування.

Про те, що таке Трійця, яка її історія і звичаї, а також, які саме має заборони це свято, ми розповімо в цій статті.

Історія свята Трійця

Трійця - входить в число найважливіших християнських свят. День покликаний відзначити той момент, коли на апостолів Ісуса Христа зійшов Святий Дух, про що Спаситель попередив їх перед тим, як вознестися на небеса - до Бога Отця.

Таким чином Трійця - свято прославлення Божественної Трійці - Бога Отця, Бога Сина і Святого Духа. Господь троедений в своїх проявах і має кілька іпостасей, які повинен почитати кожен християнин.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Як говорить на святе письмо, Святий Дух сходить на землю у вигляді язиків полум'я, оскільки саме вогонь може обпалювати, позбавляти від гріха, при цьому освячуючи і зігріваючи душу кожної віруючої людини.

Ось як про Таїнстві Трійці пишуть нам святі отці в Святому Письмі: Коли зійшов вогонь в Єрусалимі було багато віруючих. До них вийшли апостоли Христа і почали читати проповіді на багатьох мовах. Проповіді вплинули на слухачів і багато з них запитували у апостолів, що їм робити. На що отримали відповідь від Петра: потрібно покаятися і хреститися для прощення гріхів в ім'я Ісуса Христа.

У православній традиції особливим чином відносяться і до днів перед настанням Трійці, які називають Русальним або картатим тижнем.

Мають особливе значення і тря дня, після свята, які називають Зелені свята.

Численні традиції наділяють святковою атмосферою не тільки саму Трійцю, яка є одним з дванадцяти Великих церковних свят, а й весь тиждень.

Трійця 2020: коли відзначають свято

Свято Трійці не має постійної дати, як багато інших великих православних свят. Так, дата Священного дня визначається на п'ятдесятий день після настання Великодня, дата якого, в свою чергу, визначається за мінливим місячним календарем.

Великдень 2020 відзначалася 19 квітня. Відповідно, свято Трійці відбудеться 7 червня, яке в цей день припадає на неділю.

Трійця 2020: коли будуть вихідні?

Як ми вже згадували, Трійця - велике свято, яке має особливе значення, як і в церковній традиції, так і в народі. У зв'язку з цим, свято протягом усього періоду незалежності України э вихідним.

Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів, в разі того, якщо державні свята припадають на неділю, вихідний день автоматично переноситься на понеділок, який йде слідом за ним.

У 2020 році українців чекає довгий уїк-енд і відпочивати більшість з нас будуть три дні поспіль - в суботу, неділю і понеділок.

Традиції свята Трійці: що потрібно робити

Трійця - одне з найбільш важливих і древніх християнських свят, в зв'язку з чим, воно має безліч церковних та народних традицій, головними з яких можна назвати наступні:

  • на Трійцю - розквітають плодами чесноти всіх християн; потрібно носити одяг або аксесуари зеленого кольору, оскільки він символ вічності життя;
  • будинки християни також прикрашають зеленню - травою, квітами та гілками. Перед прикрасою будинку рослини важливо віднести до церкви, де їх потрібно обов'язково посвятити у священика, що в перебігу року має захистити від хвороб і нещасть;
  • після відвідування церкви на Трійцю всією сім'єю потрібно зібратися за святковим столом;
  • на Трійцю молоді та незаміжні дівчата ворожать на судженого і намагаються дізнатися про своє майбутнє;
  • на свято прийнято милуватися квітами, більшість з яких розцвітають;
  • на Трійцю незаміжні дівчата роблять вінки і пускають їх на річку, спостерігаючи як він пливе. Якщо швидко, то рік буде вдалим, якщо повільно, то буде біда;
  • потрібно зробити невеличкий подарунок рідним або нужденним;

Молитви на Трійцю

Головне у святкуванні Трійці - це молитва і звернення до Бога. Головне в цей день молиться, радіти життю і дякувати Богові за надання радості життя.

Основними молитвами на Трійцю варто назвати наступні:

Пресвятая Трійце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий завітай і зціли немочі наші, ради імені Твого. Господи помилуй. Господи помилуй. Господи помилуй.

Пресвята Трійце, Єдиносущна Державо,та всього доброго – причино! Як ми віддячимо Тобі за все те, що Ти дала нам, грішним і недостойним, раніше, ніж ми на світ прийшли, за все те, що подаєш кожному з нас впродовж всіх днів життя нашого, і що приготувала всім нам у майбутньому житті? Та ж за такі благодіяння й щедроти належить дякувати Тобі не тільки словами, але і ділами, дотримуючись та виконуючи Заповіти Твої.

Ми ж, пристрастей наших і злих звичаїв слухаючи, від юності в безчис-ленні гріхи й беззаконня впали. Ставши нечистими й оскверненними, ми не тільки перед Трисвітле Лице Твоє спокійно ставати, але навіть Імені Твого Пресвятого не гідні були б вимовляти.
Але Ти Сама захотіла на радість нашу сповістити, що чистих і праведних любиш, і грішників, які каються, милуєш і милостиво приймаєш. Зглянься, Пребожественна Трійце, з висот Святої Слави Твоєї на нас багатогрішних і добре бажання наше, замість добрих діл,прийми і подай нам Духа Правдивого Покаяння.

Пресвята Трійце, зроби так, щоб зненавидівши всякий гріх, у чистоті й правді до завершення днів наших ми прожили, виконуючи Пресвяту Волю Твою, і славили чистими думками і добрими ділами Найсолодше й Величне Ім’я Твоє.
Амінь

Що не можна робити на Трійцю: заборони свята

Поряд з численними ритуалами і традиціями, яких повинен дотримуватися кожен християнин, свято має безліч заборон, серед яких слід відзначити такі:

  • заборонено в'язати, шити, займатися рукоділлям;
  • не можна працювати в пол, в огороді, на дачі;
  • заборонено робити генеральне прибирання;
  • заборонений ремонт і будівельні роботи;
  • категорично заборонено лаятися, лихословити, ображати;
  • заборонено купатися у водоймах, так як треба бояться духів, що виходять в цей день;
  • не можна ходити на цвинтар;
  • потрібно відкласти всі не термінові домашні справи;
  • заборонено гуляти весілля;
  • не можна робити не потрібні покупки, краще віддати зайві гроші на благодійність.

Якщо у вас є можливість, то на Трійцю найкраще щось робити, а присвятити час відпочинку.

Прикмети на Трійцю

Як і на багато інших великих християнські свят, на Трійцю посилена увага приділяється погоді і прикметами. Згідно з повір'ям, погода на свято давала можливість зрозуміти, якою буде погода на літо і весь рік:

  • Дощ на Трійцю - хороша прикмета, що обіцяє рясний урожай хлібів і грибів.
  • Потрапити під дощ - до добра і виконання мрій.
  • Хто побачитить веселку - знайде здоров'я і багатство в майбутньому році.
  • Дощова П'ятидесятниця - до теплого літа.