Осінь - прекрасна пора, яка є особливим часом для всіх віруючих. Саме восени святкується два великих свята, які пов'язані з покровителькою українського народу і всіх жінок світу - Дівою Марією.

Богоматір - важлива фігура в свідомості кожного християнина, а свято її Різдва - одне з найважливіших в церковному календарі.

У цій статті ми розкриємо дату свята, її історію і значення і звичайно ж, - розповімо, що обов'язково потрібно зробити в свято Різдва Богородиці.

Дата: коли святкується?

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Різдво Богородиці, також, як і Різдво Христа, має постійну дату і не залежить від мінливого місячного календаря. Згідно з церковним календарем, свято відзначається 21 вересня, яке в цьому році припадає на понеділок.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Значення свята: історія Різдва Богородиці

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

День народження Діви Марії офіційно носить іншу назву - Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Це одне з найбільших релігійних свят, яке відноситься до числа дванадесятих свят. Таким чином, Різдво Богородиці - обов'язкове до шанування свято, яке входить в один ряд з Великоднем, Різдвом, Трійцею і Успінням.

Відзначимо, що в народі Різдво має кілька назв, найпоширенішими з яких є: Друга Пречиста, Осеніни і Оспожінки.

Історія свята не описана ні в одному з чотирьох канонічних евангилый. Про життя Діви Марії можна дізнатися в одному з невизнаних офіційною Церквою Євангеліях - Письма від Якова. Автор пише, що Богородиця з'явилася на світ в Назареті і стала подарунком для своїх батьків - літніх, але благочестивих євреїв на ім'я Анна і Іоаким.

Пара гаряче молилася про поповнення в родині і їх молитви були почуті. Однієї ночі подружжю з'явився ангел, який завив їм, що їм дарована особлива дитина, про яку буде знати весь світ. На знак подяки за дитя, Анна і Іоаким пообіцяли віддати дочку на служіння Господу. Так, в три роки Марія була введена в Єрусалимський храм, в якому прослужила до повноліття і народження Христа.

Як святкувати Різдво Богородиці?

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Це свято - оде з найважливіших і найдавніших в християнстві і має суворі правила, яких дотримуються всі благочестиві християни.

Різдво Богородиці - щасливе і радісне свято. У цей день прийнято радіти диву народження Матері Спасителя і радіти власному життю, яке було дарована нам Господом.

Всі християни обов'язково повинні відвідати храм і вкрай бажано, бути присутнім на урочистій літургії в храмі. Якщо ж, немає можливості прийти на службу, то важливо зайти в храм заради хвилинної молитви. У разі того, якщо ви не встигаєте в храм, то вкрай важливо помолиться Богородиці будинку.

У своїй молитві потрібно звернутися до Діви Марії, подякувати їй за дарунки долі і попросити її про захист, благословення і здоров'я для себе, своїх рідних і близьких. Молитва може бути взята з церковної літератури або йти від вашого серця.

Різдво Богородиці - особливий день для всіх жінок, але особливо, для тих, хто хоче стати матір'ю або відбудутися в сімейному житті. На честь свята прийнято накривати щедрий святковий стіл і запросити до нього гостей, яких просять не тільки прийняти частування, а й попросити Богородицю про дарування щастя господині. Прийнято вважати, що в цей день подібні молитви мають особливу силу і значення. Текст молитви, ви можете знайти, як і всередині храму, так і в мережі.

Молячись іконі Божої Матері просять про заміжжя, зачаття, народження дитини. Перед іконою, також, як і в Христове Різдво, просять за здоров'я, щасливих дітей

У народі було прийнято відправляти сватів від хлопців до їх коханих дівчатам. Вважалося, що в цей день - набагато більше шансів почути так від обраниці.

Табу на Різдво Богородиці: чого не можна робити

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

На ряду з численними ритуалами і традиціями, на Різдво Діви Марії є також багато заборон, головними серед яких варто назвати:

  • Заборонено сваритися, бажати зла іншій людині або думати про когось погано;
  • Не можна зловживати алкоголем та переїдати;
  • Не бажано займатися важкою роботою, а найкраще - відкласти справи на завтра.

Прикмети на Різдво Богородиці

Традиційно, це свято давало зрозуміти народу, яка погода буде восени і взимку. Зокрема, до нашого часу дійшли такі прикмети:

  • Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то осінь буде тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо небо буде похмурим в цей день - то осінні холоди прийдуть з дощами;
  • Якщо дівчина вмиється до сходу сонця - її обов'язково засватана в цьому році .;
  • День видався ясним - такий буде погода до кінця жовтня;
  • Вранці на Різдво Пресвятої Богородиці туман - до дощів.
  • Якщо яскраве сонце вранці швидко висушує росу на траві - не варто чекати багато снігу взимку.