Про це заявив член правління Асоціації просьюмерів України Андрій Зінченко.

«Я є співінвестором зовсім маленької електростанції, 200 кіловатів. Ми почали в червні комерційну операцію. Нам держава, «Гарантований покупець» винен більше 350 тисяч гривень. І це йдеться про зовсім маленьку генерацію», - сказав Зінченко.

На його думку, сьогодні влада не має спільної позиції щодо погашення заборгованості перед виробниками «зеленої» електроенергії, а депутати профільного парламентського комітету займають деструктивну позицію, що може призвести до банкрутства галузі.

«Судячи з позиції комітету, вони просто хочуть банкрутства всіх зелених… За сумою їхніх дій вони просто хочуть залякати і вбити цю галузь. Саме говорячи тут про комітет Верховної Ради. Там буквально пару чоловік, які взагалі хочуть дослухатися», - розповів Зінченко.

Він наголосив, якщо держава не почне виконувати свої зобов’язання, передбачені зокрема Меморандумом про взаєморозуміння між урядом та інвесторами в галузь ВДЕ та ухваленим на його виконанням законом, боргова криза поглибиться і інвестори змушені будуть звернутись в судові інстанції.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Держава не виконує свої зобов’язання по меморандуму. Це створює ситуацію цугцвангу. Що більше держава це затягує, то швидше почнеться той день, коли інвестори підуть в суди. І це насправді зовсім не жартівна ситуація, тому що за іноземними інвесторами можуть так само піти українські. Там є певні можливості для інвесторів. Тобто, мені здається, що наступні пів року будуть вирішальними», - підсумував Зінченко.

Раніше економіст Борис Кушнірук заявив, що погашення боргів перед інвесторами у проекти «зеленої» енергетики через випуск ОВДП дозволить державі виконати свої зобов’язання та відновити довіру інвесторів до України.

Раніше депутати фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» (№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 мільярдів для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками «зеленої» енергетики. Такий варіант обраний для того, щоб не підвищувати ціну на електроенергію для населення.
Голова Комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус в інтерв'ю виданню Ліга.Бізнес заявив, що підтримує випуск ОВДП для погашення боргів на ринку електроенергії, в т.ч. перед інвесторами в «зелену» енергетику, оскільки особисто заклав ці норми в чинному законі.
Разом з тим, провідні асоціації ВДЕ заявили, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками «зеленої» електроенергії та не виконує зобов'язання щодо погашення боргів перед ними. Крім того, вони зазначили, що більшість інвесторів у ВДЕ з листопада 2020 року прискорять підготовку до міжнародного арбітражу проти уряду України з-за тиску банків, які вимагають своєчасних розрахунків за надані кредити.
За інформацією партнера міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, інвестори у проекти «зеленої» енергетики готуються до подання групових позовів проти України для захисту своїх прав.
За даними з судових реєстрів, вже понад 50 невеликих компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП «Гарантований покупець», щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 630 млн грн.