Осінь багата на різні релігійні свята, які мають для життя кожного з нас особливе значення.

У жовтні головним святом для всіх православних є Покрова Пресвятої Богородиці, яка традиційно відзначається 14 жовтня.

Листопад не так багатий на знаменні події для всіх православних і є найкращим часом для того, щоб підготуватися до прийдешніх свят - Дня Святого Миколая і звичайно ж, - Різдва.

Головним днем ​​для православного християнина в листопаді є Дмитріївська поминальна субота. У цій статті ми розповімо, коли слід піти на цвинтар і звичайно ж, пояснимо, що варто робити в цей день а шо не треба.

Дата свята: коли відзначається?

Субота: джерело: YouTube
Субота: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Згідно з православним календарем, поминальна субота має іншу назву: День поминання покійних. Також в джерелах можна знайти й третю назву дня - Дмитрівська поминальна субота.

Традиційно свято випадає на першу суботу листопада, яка цьогоріч припадає в 2020 році на 7 листопада.

Батьківські суботи 2020 року в православному календарі: коли ходять на кладовище

Субота: джерело: YouTube
Субота: джерело: YouTube

У християнській традиції прийнято шанувати покійних. Спеціально для того, щоб сім'ї могли пом'янути померлих, а також відвідати місця їх поховання і доглянути за ними, визначені окремі поминальні дні, які також називають батьківськими.

У нашій країні особливо шанують Поминальний день, що припадає на перші вихідні після Великодня.

Всього в традиції є сім поминальних субот, дві з яких є Вселенськими, тобто найважливішими. Крім них, православні повинні відвідувати могили померлих під час Троїцької батьківської суботи, що безпосередньо доводиться на Трійцю, Радоницю - на дев'ятий день, після Великодня, Батьківські суботи на честь загиблих воїнів, а також на Дмитрівську поминальну суботу.

Історія Дмитрівській батьківської суботи

Субота: джерело: YouTube
Субота: джерело: YouTube

Свято названо на честь святого великомученика Дмитро Солунського, який був римським військовому, а також проконсулом. Він відмовився відступитися від християнської віри і був страчений владою.

Саме в його честь був названий князь Дмитро, прозваний Донським, який розгромив татарського хана Мамая в 1380 році. Перемога далася дорогою ціною, так як на полі брані, за сучасними даними, могли загинути близько 30 тисяч воїнів, що Середньовіччя є фантастичними втратами.

Перемога війська над татарами послужило початком кінця татарського ярма і назавжди увійшла в історію. Саме з трьох часів і закріпилася традиція вшановувати загиблих в перший тиждень листопада по сучасному стилю.

Цей поминальний день - найкращий час для того, щоб згадати не тільки власних покійних родичів, а й тих, хто в різні століття загинув, захищаючи свою батьківщину. Саме з цієї причини, Дмитрівська поминальна субота - особливий день для українців.

Відзначимо, що найближча поминальна суботу буде лише в березні місяці. Перша поминальна субота весни і стане початком нового церковного циклу, пов'язаного з поминанням покійних.

Поминальна субота: що потрібно робити

Субота: джерело: YouTube
Субота: джерело: YouTube

Традиції поминальних днів добре відомі кожній православній людині. У цей день важливо відвідати храм і поставити свічку за покійних. Також можна замовити заупокійну службу за покійними і помолитися за їх упокій особисто. З собою до храму також можна приносити продукти на помин, проте в цей день слід утриматися від м'ясних продуктів і алкоголю.

Після - необхідно відвідати могили родичів. На місцях поховання потрібно пом'янути померлих і навести на кладовищах порядок перед довгою зимою. У цей день треба зібратися в колі сім'ї, члени якої і роблять Вселенську суботу світлим днем.

Заборони свята: що не можна робити

Субота: джерело: YouTube
Субота: джерело: YouTube

Дмитрівська поминальна субота має безліч заборон, головними з яких слід назвати наступні:

  • не можна замовляти панахиди по самогубцям;
  • заборонено згадати про покійних погане;
  • забороняється зловживати алкоголем і переїдати під час поминок;
  • не можна веселитися і влаштовувати розваги у першу суботу листопада;
  • не треба брехати про покійних;
  • заборонено поминати покійних горілкою;
  • не можна вінчатися.

Також багато хто вважає, що в Покровську батьківську суботу не можна залишатися вдома. Але це не так. Якщо у вас немає можливості піти до церкви або на цвинтар, то поминати своїх близьких людей можна і вдома.

Відзначимо, що якщо ваша сім'я велика і у вас багато місць для відвідування, покійних можна пом'янути і вдома - в колі сім'ї і близьких.