Вчені вважають, що вживання напоїв в гарячому вигляді шкодить здоров'ю. Через це зростає ризик розвитку раку стравоходу.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це повідомляє журнал Lancet, посилаючись на Міжнародне агентство Всесвітньої організації охорони здоров'я з вивчення раку. Зв'язок між гарячими напоями і раком підтвердили понад тисячу досліджень. Під час них вивчали 20 видів онкологічних захворювань.
Загроза раку зростає, якщо температура напою перевищує 65 ° С. Канцерогенність такої їжі можна порівняти з дією інсектициду ДДТ, смаженого червоного м'яса і вірусу папіломи людини.
"Ви можете насолодитися чашкою кави або мате, але переконайтеся, що вони не дуже гарячі. Існують докази того, що дуже гарячі напої сприяють пошкодження клітин стравоходу, стимулюючи розвиток раку ", - повідомила представник Університету Південної Каліфорнії Маріана Штерн.
У той же час американська Національною асоціацією кави рекомендує подавати каву з температурою 82-85 ° С. Цього критерію дотримуються безліч ресторанів в країні. Середня температура завареного кави в цілому по США коливається в межах 37-88 ° С. У станах Південної Америки прийнято пити гарячим місцевий напій - мате. Температура його досягає 66-100 ° С.
Команда Маріанни Штерн, під час вивчення впливу кофеїну на онкологічні захворювання, встановила, що сам по собі кава не канцерогенна. Крім того, чашка цього напою в день здатна знизити ймовірність формування деяких видів пухлин.